maandag 18 februari 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculator | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 23-02: Halve Marathon Axel
zo 24-02: 8e Kapellecross Kapelle-Biezelinge
zo 24-02: 3e Natuurloop Cadzand-Bad
za 02-03: Scheldesportloop Terneuzen
za 02-03: 30e Kustcross Vlissingen
za 09-03: 47e Pannekoekloop Westenschouwen
za 09-03: 32e Krokusloop Hulst
zo 10-03: 45e CPC Loop Den Haag
zo 10-03: 4e Natuurloop Retranchement
za 16-03: Corn Boys Loop Sas van Gent
za 16-03: 52e Massaloop Oostkapelle
zo 17-03: 26e Zwinstedenloop Sluis
za 23-03: 2e Dow trimloop Terneuzen
za 23-03: 8e Ronde van BRU Bruinisse
zo 24-03: 31e Parelloop Brunssum
Recente uitslagen meer uitslagen
za 16-02: 14e Zwaarste 10 van Zeeland Westenschouwen
za 16-02: 25 km Scheldeloop Terneuzen (121)
za 09-02: Erpelkappersloop Axel
za 09-02: 25e Grevelingen cross Bruinisse
zo 03-02: 28e Midwinter Halve Marathon Cadzand-Bad (420)
za 02-02: 21e Rammekensloop Ritthem (258)
za 02-02: Berlaerloop Koewacht (81)
za 26-01: 5e Scheldesport cross Westdorpe (88)
za 26-01: Eugene Vink Memorial Westdorpe (119)
za 19-01: 1e Dow trimloop Terneuzen (106)
za 12-01: 21e Steense Rattenloop Sint Jansteen (99)
za 12-01: 47e Deltacross Westenschouwen (282)
zo 06-01: Scheidsrechtersloop Vlissingen (125)
za 05-01: 58e Wallenloop Goes (158)
za 05-01: Jeff Thuy Memorial Heikant (186)
vr 04-01: Ondoloop Sint Laurens (66)
 

Irma Heeren: En daarna werd het stil


zaterdag 30 januari 2010 - Auteur/Bron: Vivian Ruijters (Telegraaf)

Irma Heeren, meervoudig wereldkampioene duatlon en triatlon, kwam in een diep zwart gat terecht toen er een abrupt einde kwam aan haar topsportcarrière. ‘Ik ben tot het punt gekomen dat ik het leven niet meer zag zitten en heb overwogen om eruit te stappen. Diverse keren zelfs.’ En zij is niet de enige. Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer de helft van de topsporters na hun carrière in een zwart gat terechtkomen. Maar slechts vijf procent zoekt professionele hulp. Heeren deed dat wel en wil haar ervaringen nu graag delen.

Het is 2004 en Heeren staat op het punt om zich voor het eerst te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De kleine sportvrouw heeft zich dan inmiddels volledig op het hardlopen gericht en hoopt op de marathon haar olympisch droom te kunnen verwezenlijken. Maar Heeren haalt Athene niet.

Midden in haar voorbereiding wordt ze geconfronteerd met het feit dat lichaam en geest op zijn. Ze kreeg steeds meer klachten en lag op een gegeven moment bijna dagelijks op de behandelingstafel van de fysio. ‘Op een dag gaf hij aan: ‘Irma, als jij hiermee doorgaat zit je met je veertigste in een rolstoel.’ Dat was het moment dat ik besloot te stoppen. Ik had heel veel voor mijn sport over maar er was een grens.’

Een leven dat 24 uur per dag gedomineerd wordt door sport is van de ene op de andere dag voorbij. ‘En daarna werd het stil. Ik heb van niemand iets gehoord. Geen Atletiekunie en geen NOC NSF. Dat heeft me wel geraakt. Mijn eigen verdriet was groot en ik was boos. Ik heb meteen de deur dicht gedaan. Ik kon niet genieten van mijn eigen carrière. Vier weken later ben ik bij Shimano 40 uur per week gaan werken. Het waren radicale stappen.’ Maar ook het werk kon haar onvoldoende houvast bieden. Heeren was haar identiteit als topsporter kwijt, de balans was weg en ze kreeg het niet voor elkaar om de boosheid en het verdriet een plek te geven.

Heeren sleepte zich nog enkele maanden voort maar gleed steeds verder af. ‘Eind 2005, rond de kerst, stond ik op een dag onder de douche en werd plots duizelig. Ik voelde me raar en dacht in eerste instantie aan een griepje. Maar ik was aan het wegglippen en had mezelf verloren. Ik was de controle over mijn lijf kwijt, terwijl ik altijd zo´n controlfreak was.’ Heeren durfde niet meer naar buiten en kreeg allerlei lichamelijke klachten die ze niet kon plaatsen.

Ze maakte een ronde langs hulpverleners en artsen maar de klachten bleken vooral mentaal te zijn. Uiteindelijk kwam ze terecht bij Bouke de Boer, de mental coach van het Nederlands hockeyteam en specialist in Neurolinguistisch Programmeren (NLP). Zwaar onder de medicatie toog ze met haar levenspartner Chris naar het trainingscentrum van De Boer in Limmen. ‘Door de therapie ben ik er weer bovenop gekomen. Ik ben uit het zwarte gat geklommen door heel hard te knokken.´ Heeren is van mening dat ze van geluk mag spreken dat haar relatie met Chris niet op de klippen is gelopen en verwijst hierbij naar de recente breuk tussen Michael Boogaard en zijn vrouw. ´Ook voor Chris, was het een moeilijke tijd. Chris begreep niet wat er met me aan de hand was. Er zat een compleet andere Irma thuis dan die zij had leren kennen. Chris en ik waren elkaar kwijtgeraakt. Allebei zaten we op een eiland. Door samen in therapie te gaan hebben Chris en ik weer veel liefde, warmte en rust gevonden.’

Vorig jaar kwam de ommekeer en inmiddels loopt Irma Heeren weer. Niet meer vanuit de gedrevenheid van vroeger maar vooral vanuit het plezier. Toch moet ze nog altijd op haar tellen passen. ‘Ik deed altijd alles grenzeloos en dat kan niet meer. Eén van de grootste valkuilen is mijn gedrevenheid. Ik maak regelmatig promotie in mijn werk maar ik moet telkens alert blijven dat ik niet teveel hooi op mijn vork neem.’

Irma Heeren spreekt openhartig over haar eigen situatie. Ze doet dat met een doel. De bonden en NOC NSF schieten volgens haar nog steeds tekort in de begeleiding. ‘Ik ben van mening dat dit opgepakt moet worden door mensen die de juiste kwaliteiten hebben. Er lopen veel sporters tegenaan.’ Dat was ook de reden dat zij besloot mee te werken aan het boek ‘Overwonnen, Topsporters over het zwarte gat’ van Wieneke van Vucht die in totaal 15 sporters portretteerde. Het boek ligt vanaf morgen in de winkels.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reacties:
Jan Roose: Krijgt Jarocross In Kapelle Re..
Jos den Hollander: Tim Van Den Broeke Loopt ‘hist..
Jan Roose: Tim Van Den Broeke Loopt ‘hist..
Jos den Hollander: Tim Van Den Broeke Loopt ‘hist..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
10-02: Two Rivers Marathon Zaltbommel (12)
10-02: 42e Groet uit Schoorl Run (6)
03-02: Midwinter Marathon Apeldoorn (5)
27-01: Marathon Murcia (8)
13-01: 47e Halve van Egmond (7)
31-12: Oliebollenloop Weert (1)
23-12: Kerstloop Barendrecht (8)
Recente video(s)
28e Halve van Cadzand
Atletiek Zeeland © 2019