dinsdag 25 februari 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 29-02: Scheldeloop Terneuzen
za 29-02: 31e Kustcross Vlissingen
za 07-03: Krokusloop Hulst
za 07-03: 53e Massaloop Oostkapelle
zo 08-03: 45e CPC Loop Den Haag
zo 08-03: 4e Natuurloop Cadzand-Bad
za 14-03: 48e Pannekoekloop Westenschouwen
zo 15-03: 27e Zwinstedenloop Sluis
zo 15-03: 32e Parelloop Brunssum
za 21-03: Corn Boys Loop Sas van Gent
za 21-03: 9e Ronde van BRU Bruinisse
zo 22-03: 60 km van Walcheren Vlissingen
za 28-03: 25 km van Hulst
zo 29-03: 15e Venloop
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 23-02: Bosbokkentrail Westenschouwen
zo 23-02: 3e Natuurloop Cadzand-Bad
zo 23-02: 9e Kapellecross Kapelle-Biezelinge
za 22-02: Halve Marathon Axel
za 15-02: 15e Zwaarste 10 van Zeeland Westenschouwen
za 08-02: Erpelkappersloop Axel (140)
za 08-02: Grevelingen cross Bruinisse (115)
zo 02-02: 29e Midwinter Halve Marathon Cadzand (391)
za 01-02: 22e Rammekensloop Ritthem (267)
za 25-01: 6e Scheldesport cross Westdorpe (85)
za 18-01: Dow trimloop Terneuzen (88)
za 11-01: Berlaerloop Koewacht (105)
za 11-01: 48e Deltacross Westenschouwen (288)
 

Erwin Harmes breekt Belgische traditie in 13e Omloop van Axel


zondag 2 maart 2014 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

AXEL – Dit keer eens niet gekozen voor de Kustcross, maar voor een kijkje bij de Omloop van Axel. Vooral omdat Erwin Harmes en Remy Vasseur daar zouden starten en de trailversie van de Kustcross me niks leek. Bovendien naderen met nog zes weken te gaan, de Rotterdam Marathon en een week later de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen, immers met rasse schreden. Beiden zijn overigens uitverkocht.

Foto: Paul Borgt

Samen met Erwin Harmes en Remy Vasseur waren er nog een aantal deelnemers uit Midden-Zeeland, die alvast kilometers in het Zeeuws-Vlaamse kwamen maken. Maar dat hadden er best meer mogen zijn. Hoewel geheel verhard, kan deze halve marathon in dit oer Zeeuwse landschap wedijveren met de meer populaire Zakloop. Het parcours loopt voor het grootste deel door het ingepolderde Hellegat. Het Groot Eiland, met al zijn kreken, doet nog duidelijk aan vroeger tijden herinneren.

Alleen de eerste Omloop van Axel is al eens gewonnen door een Nederlander. Om precies te zijn door Ronnie van Acker. Maar als je uit Nieuw-Namen komt is dat eigenlijk ook een twijfelgeval. In de elf volgende edities ging steeds een Belg met de overwinning aan de haal. Of kan deze opmerking alleen maar gemaakt worden door iemand, die niet zelf in de grensstreek woont?

Erwin Harmes brak dus deze traditie. Bovendien deed hij dat met een parcoursrecord van 1.11.46. Al is het parcours in 2006 gewijzigd en daarom niet meer oorspronkelijk.

Direct na het toeteren als startsignaal van de voorrijd auto, nam Erwin Harmes afstand van de anderen. Remy Vasseur riep hem alvast succes toe. De eerste kilometer was Erwin nog een beetje weifelachtig of hij de blik al op oneindig moest zetten. Maar toen hem duidelijk werd dat niemand van de tienkoppige groep trek had in een avontuur met hem, begon hij maar aan een voor hem onderhand vertrouwde eenzame tocht.

Bij Kijkuit, na ruim 4 kilometer, had hij al 48 seconden voorsprong op een intussen uitgedunde achtervolgende groep met o.a. Erwin van de Broeke, Benjamin Gerrits en Remy Vasseur.

In het open landschap pronkte in de verte de Basiliek van Hulst in de zon, maar het parcours kreeg jammer genoeg nergens een enkel straaltje. Edwin de la Ruelle was een eenzame supporter in het zo goed als niemandsland. Gedwongen door een knieblessure, was er nu tijd voor zijn andere hobby: fotograferen.

Bij het opdraaien van de Havikdijk, na ruim 9 kilometer, had de Middelburgse krachtpatser zijn voorsprong uitgebouwd naar 1.43 min. op een drietal bestaande uit Remy Vasseur, Erwin van den Broeke en de Belg Frederik Christiaens. Een tweede trio volgde op 2.02 min. Onderweg had Erwin ook nog wat adem over om te keuvelen over het mooie landschap en zijn marathon plannen. Rotterdam blijft zijn hoofddoel. De Marathon van Zeeuws-Vlaanderen wordt hopelijk een smakelijk toetje. Tenminste als hij snel herstelt van Rotterdam.

Net na Luntershoek, er zaten inmiddels ruim 12 km op, had Erwin Harmes, die al een tijdje uit het zicht was van zijn achtervolgers, zijn voorsprong vergroot naar 2.28. Precies daar werd de eerder ontsnapte Frederik Christiaens terug bijgehaald door Remy Vasseur en Erwin van den Broeke. Als de Vlissingse triatleet hoort dat de achterstand al bijna tweeënhalve minuut bedraagt, laat hij zijn plan om nog wat te proberen maar varen. Tenslotte hoeft hij pas over zeven weken zijn beste beentje voor te zetten.

Nadat Erwin Harmes in 1.11.46 was gefinisht, kreeg hij te horen dat ook het parcoursrecord er aan was. Dat maakte hem super blij. Vooral ook omdat hij op het laatst nog had kunnen versnellen. De goedlachse Middelburger heeft vast nieuwe fans gemaakt. In elk geval was het organiserende Road Runners Axel blij met de komst van de Walcherse kanjers.

Remy Vasseur kon in de laatste meters de taaie Frederic Christiaens afschudden. Erwin van de Broeke had al eerder moeten lossen. Remy Vasseur finishte in 1.16.34, zodat in het laatste deel zijn  achterstand nog was aangedikt tot 4.46. Frederic Christiaens, die hoor- en zichtbaar erg diep was gegaan, deed dat tien tellen later. Erwin van den Broeke viel daardoor met 1.17.17 net naast het podium. Benjamin Gerrits werd achtste met 1.19.47, Erik Goosen tiende met 1.21.35 en Dennis Florussen twaalfde met 1.21.49.

De Belgische Sofie Claus uit Sinaai was met 1.30.32 de snelste bij de vrouwen. De eveneens Belgische Chris Rogghe uit Deinze werd met 1.33.21 tweede. Vijftien tellen later werd plaatselijk favoriete Elisa Rijk derde.

De wind was zwak, maar in het open gebied af en toe toch voelbaar tegenwerkend. Met zeven graden was het aan de frisse kant.

De Omloop van Axel is min of meer een erfenis van Remy Mangnus, die in 1999 overleed. Na zijn heengaan hield zijn vrouw Henny het nog een jaartje vol, maar het organiseren van al die lopen, was haar alleen te zwaar. Daardoor ontbrak het na een twintigtal jaren plotseling aan lange afstandslopen in Zeeuws-Vlaanderen.

Road Running Axel besloot het gat deels te vullen met een halve marathon. De Omloop van Axel was geboren en bleek geen eendagsvlieg. Inmiddels is het een van de klassiekers in het circuit van Zeeuws-Vlaamse trimlopen. In 2006 werd de start bij sporthal 't Sportuus ingewisseld voor het Axelse Bos met een ander parcours.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reactie:
Jan Roose: Voor De 9e Keer Kapellecross..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
23-02: NK indoor Senioren Apeldoorn (1)
3000 m Marijke de Visser (PR 9.34.73)9.52.78  Vse
22-02: BK indoor studenten Gent (2)
1500 m Wouter Verstraate (PR 4.09.34)4.12.05  Mse
800 m Jasper Zuidhof (debuut)2.02.08  Mse
15-02: NK indoor A/B-junioren Apeldoorn (2)
3000 m Bezuayehu Petersen (PR)9.01.49  JoA
3000 m Bereket Petersen (PR 8.53.28)9.06.46  JoA
26-01: Indoormeeting Gent (2)
19-01: Kievitloop Bergen op Zoom (11)
19-01: Marathon Funchal (3)
12-01: 48e Halve van Egmond  (21)
Atletiek Zeeland © 2020