maandag 10 december 2018 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculator | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
vr 14-12: Kanjerloop Goes
zo 16-12: 13e Spark marathon Spijkenisse
za 22-12: Natuurloop Axel
za 22-12: 19e Aagtekerke Run
wo 26-12: Kerstloop Dishoek
do 27-12: Snertloop Arnemuiden
za 29-12: Eindejaarscross Axel
za 29-12: Stratenloop Menheerse Middelharnis
ma 31-12: Tankloop Westkapelle
ma 31-12: 2e Natuurloop Nieuwvliet
vr 04-01: Ondoloop Sint Laurens
za 05-01: Jeff Thuy Memorial Heikant
za 05-01: 58e Wallenloop Goes
zo 06-01: Scheidsrechtersloop Vlissingen
za 12-01: Steense Rattenloop Sint Jansteen
za 12-01: 47e Deltacross Westenschouwen
Recente uitslagen meer uitslagen
za 08-12: Halve Marathon Terneuzen (112)
za 01-12: 26e Inkelcross Kruiningen (149)
zo 25-11: 19e Zakloop Nisse (588)
za 24-11: 33e Elderschanscross Aardenburg (138)
za 17-11: 18e Hobbeldebobbelloop Zoutelande (314)
zo 11-11: 1e Natuurloop Retranchement (60)
za 10-11: 51e Mosselloop Westenschouwen (286)
za 10-11: Jeff Thuy Memorial Heikant (100)
zo 04-11: 8e Trail By The Sea Renesse (416)
za 03-11: 33e Moerschanscross Hulst (138)
za 03-11: Appelloop Axel (168)
za 27-10: 7e Stelleplascross Heinkenszand (67)
za 27-10: 17e Piet Spruit Memorial Loop Sluiskil (93)
 

Levensduur van sporthorloges


maandag 12 november 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

Dat hardloopschoenen steeds minder lang meegaan is algemeen bekend. Waar ik vroeger nog ruim 1500 km probleemloos op een paar schoenen kon lopen, zijn ze nu na ongeveer 800 km rijp voor de container. Met kleding is het precies omgekeerd. De katoenen kleding van vroeger versleet echt, maar bij de kunststof materialen zie je hooguit een rafeltje of het elastiek wordt slap. Je koopt een ander tenue, omdat je wel eens iets nieuws wil. Maar hoe zit dat bij andere tegenwoordig onmisbare hardloopaccessoires?

Bijna elke hardloper draagt wel een sporthorloge. Ze zijn er in alle soorten en maten en vooral in aanschafprijs. Voor een eenvoudige C***O betaal je een paar tientjes, maar je kunt ook kiezen voor een soort minicomputer rond je pols met GPS, hartslagmeter, calorieverbruik, hoogtemeter, thermometer, stappenteller, stopwatch en nog veel meer en natuurlijk kun je er ook de gewone tijd op aflezen. Daar betaal je dan 200 á 500 euro voor. Voor mij niet nodig, maar als iemand daar gelukkig van wordt, is het prima.

Op mijn eenvoudige klokje had ik naast de gewone tijd een stopwatch met 50 rondentijden, een dubbele countdown ( lekker gemakkelijk bij minutenloopjes ) en uiteraard een wekker of te wel alarm. Aan die laatste 2 functies heb ik tegenwoordig niet meer zoveel, omdat de piepjes te zacht zijn. Een mooie manier om te zeggen dat ik een beetje hardhorend ben.

Toch ben ik ook nieuwsgierig naar de moderne apparatuur en zo schafte ik een keer een redelijk goedkoop horloge aan met hartslagmeter. Zo’n band rond mijn lijf vind ik echter verschrikkelijk en het horloge gaf tijdens het lopen meestal hartslag 0 aan. Gelukkig was het horloge ook voor andere doeleinden te gebruiken. Tot de batterij op was. Open maken was niet mogelijk, dus weg ermee. Zo verging het nog 2 horloges, waaronder één van de Duitse supermarkt met een hartslagmeter zonder borstband, maar gewoon ouderwets direct meten na de inspanning met je vinger op een sensor van het horloge. De ingebouwde afstandmeter ( zelf de paslengte ingeven ) was erg onnauwkeurig en zodoende onbruikbaar.

“Schaf dan een sporthorloge van een bekend merk met GPS aan, want die zijn veel nauwkeuriger”. Zelfs nauwkeuriger dan een fietscomputertje bleek na gebruik. Aangezien ik de laatste jaren regelmatig wedstrijdjes organiseer, is dit nauwkeurig meten natuurlijk wel handig en met mijn racefiets kan ik ook niet overal komen.

Dus 3 jaar geleden een G****M Forerunner 10 gekocht. Weliswaar in de aanbieding voor ongeveer € 80,- bij één van de bekendere online winkels, maar de GPS is behoorlijk nauwkeurig. Wel vervelend dat ik voor het opnemen van de tijd eerst een paar minuten moet wachten voordat het signaal doorkomt. Met mijn oude sporthorloge ging dat veel sneller. Verder hoefde ik me niet te druk maken om het verwisselen van de batterij, want het opladen gebeurt via de computer. Ik kon mijn gegevens ook nog op de computer zetten, maar om te zeggen dat ik daar veel mee doe. Nee dus.

Gelukkig had ik er niet de volle prijs voor betaald, want anders had ik me de aanschaf beklaagd. Dat deed ik na ongeveer 1,5 jaar toch: het horlogebandje brak. Vroeger kocht je dan bij een warenhuis een nylon horlogebandje van een tientje ( guldens ) dat altijd paste. Dat lukt nu niet meer. Deze bandjes zie ik nergens meer en je kunt ze ook niet aan het horloge bevestigen. Na een mailtje richting de fabrikant met de vraag waar ik een nieuw bandje kon betellen, ontving ik het positieve antwoord dat ik er één gratis kreeg. Het viel nog onder de garantie. Alleen even de bon opsturen en binnen de kortste tijd was er een nieuw bandje met gereedschap om het zelf te verwisselen.

Helaas is dat bandje in september ook gebroken. Op de computer gezocht naar een nieuw bandje, want garantie zit er nu waarschijnlijk niet meer in. Bijna niet meer te krijgen, want dit type sporthorloge wordt niet meer verkocht. Alleen bij de webwinkel van “Kleintjes in de doos” zag ik een bandje voor mijn horloge, zelfs in de juiste kleur en voor een prijs van ongeveer € 16,- . Direct besteld en dat had ik beter niet gedaan. Na bijna 6 weken is de bestelling nog steeds niet aangekomen en gaat het er op lijken dat dit een nepwinkel is.

Zouden de bandjes van andere types ook passen en wat kosten die dan? Per slot van rekening moet ik mijn hardloopschoenen  ook niet wegdoen, omdat er een veter is gebroken. Alle andere veters zijn dan toch bruikbaar. Ik schrik even van de bedragen, want bijna € 50,- voor een horlogebandje is toch niet normaal! Voor dat bedrag heb ik intussen al een nieuwe C***O gekocht. Deze keer met 120 rondentijden en de batterij wordt opgeladen door het licht. Toch ben ik benieuwd of dit bij meer sporters voorkomt: je horloge werkt prima, maar omdat het bandje niet vervangen kan worden heb je er bijna niets aan. Hetzelfde doet zich ook wel eens voor bij sportbrillen, waar een poot breekt, een neusstukje plotseling verdwenen is of een glas kapot gaat. Is vervangen dan mogelijk? Heeft er iemand een bruikbare oplossing voor mijn sporthorloge? Of kan dat apparaat ook weer naar de milieustraat?

Reacties
Reacties
Ik heb nu sinds kort een Garmin 235.Prima horloge
alles kun je er op af lezen.Ook zit er een hartslagmeter
in het horloge,waardoor je geen hartslag band meer
nodig heb.De GPS word al snel gevonden op het
horloge.Bij de vroegere Garmins duurde dat een stuk
langer.Ook ben ik een voorstander van de stopwatch,voor
intervallen op de atletiekbaan.Om alles nauwkeurig te kunnen meten!
Erwin Harmes - Middelburg - 17/11/2018 15:19:22

Via ebay bestel je een bandje vanuit Engeland voor een kleine 10 euro. Ebay werkt met een feedbackscore waardoor je makkelijk kunt zien of een verkoper betrouwbaar is. Tot nu toe nog nooit problemen gehad en ik heb al spullen uit de hele EU laten komen.
Gerben Soethaert - Terneuzen - 14/11/2018 08:07:58

ik loop al meer dan 12 jaar inmiddels en zit nu aan mij 2e sporthorloge. Het is er een van 12 euro. Ik kan erop zien hoe laat het is en er zit een stopwatch op. Meer heb ik eigenlijk niet nodig om gewoon gestructureerd te trainen en wedstrijden te lopen.
Martijn de Kok - Heinkenszand - 12/11/2018 22:31:14

Het horlogebandje is idd een zwakke plek van de Forerunner, echter doet een beetje lijm wonder. Er zijn ook modellen met verwisselbare bandjes, maar deze zijn wat duurder...
Jeroen Janse - Kapelle-Biezelinge - 12/11/2018 18:43:58


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reacties:
Jan Roose: Warmathon..
Jan Roose: Warmathon..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
09-12: 30e Bruggenloop Rotterdam (69)
02-12: Surpriseloop Halsteren (6)
25-11: Halve Marathon Tarragona (1)
25-11: Tis (voor) Niks Loop Geldrop (2)
18-11: 35e Zevenheuvelenloop Nijmegen (79)
18-11: Marathon Kasterlee (3)
18-11: Kievitloop Bergen op Zoom (6)
17-11: Juul Van De Walleloop Kieldrecht (140)
11-11: Istanbul Marathon (3)
04-11: 13e Drechtstadloop Dordrecht (10)
04-11: New York City Marathon (2)
28-10: 36e Marathon Brabant Etten-Leur (61)
28-10: Marathon Ljubljana (7)
28-10: Brussels Marathon (1)
28-10: Ghent Marathon Gent (5)
21-10: 10 van AVR Rucphen (6)
21-10: Kievitloop Bergen op Zoom (4)
21-10: 43e Amsterdam Marathon (26)
14-10: 35e Marathon Eindhoven (10)
14-10: Linker Oevert marathon Antwerpen (5)
Recente video(s)
Videoverslag van 26e Inkelcross
Videoverslag van 26e Inkelcross Evenement van de week
Videoverslag van 18e Hobbeldebobbelloop
Atletiek Zeeland © 2018