woensdag 3 juni 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 

Uitvinder van methode Verheul onderscheiden


zaterdag 14 juli 2007 - Auteur/Bron: Pim van Esschoten (AD)

UTRECHT - Eigenzinnig en markant. De training van Fanny Blankers-Koen, toch de Atlete van de Eeuw met vier gouden medailles tijdens de Olympische Spelen van Londen in 1948, noemde hij prutswerk. En hij stond een halve eeuw voor zijn eigen trainingsmethode, die stond voor rust, ontspanning en regelmaat.

Elke dag trainen, maar langzaam. En nooit met een duurloop, dat was taboe. Je weet niet hoe langzaam je kunt trainen om in wedstrijden toch heel hard te gaan, aldus Herman Verheul in de zomer van 2000 toen hij afscheid nam als trainer bij zijn club Phoenix.

In september wordt hij 75 jaar. Tijdens de openingsceremonie van de NK voor junioren op de atletiekbaan van Overvecht werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Voor zijn vele werk in de atletiek en zijn inzet op volkstuinencomplex Ons Buiten. Verheul was naar de atletiekbaan gelokt, om bij de NK prijzen uit te reiken. Utrechts locoburgemeester Marka Spit speldde hem de koninklijke onderscheiding op.

Herman Verheul zag in 1950 de roemruchte Wim Slijkhuis de Utrechtse Singelloop winnen. Hij was voetballer bij HMS, maar vond hardlopen eigenlijk mooier. Hij werd lid van Athlon, waar hij na drie trainingen de leiding kreeg, pas 19 jaar oud. Een cursus bij de KNAU heeft hij nooit gevolgd, Want ik hoor die mensen zoveel onzin uitkramen.

In die tijd ook las hij over een groep Hongaarse atleten. Beroepsmilitairen, die wereldrecords liepen. Verheul zag in een schema’s dat ze snoeihard trainden. Maar, zei hij, je moest die schema’s vertalen naar onze situatie. En dat deed hij, de Methode Verheul was geboren. Onder zijn leiding moest zeven dagen per weken worden getraind, maar langzaam. Met louter intervallen. Aan het einde van de training is bij ons niemand moe.

De duurloop was taboe, net als het krachthonk (dat heeft geen atleet nodig). En rekken was ook al verboden bij hem (krijg je blessures van). Verheul deed wel heel veel aan gymnastiek, gericht op buik en rug. Bij Phoenix train je meer op je handen dan op je voeten, werd in die tijd wel gekscherend gezegd.

De Methode Verheul is nooit elders overgenomen, wel werden onderdelen van zijn aanpak in andere methoden opgenomen. Maar dat was volgens Verheul zelf dan weer onzin. Het werkte alleen als je de hele methode volgde.

Joost Borm en vooral Klaas Lok waren zijn voorbeelden dat het werkte. De twee pakten vele nationale titels en ook records. Volgens Klaas Lok zou hem dat nooit zijn gelukt als hij anders zou hebben getraind. Lok was afgekeurd voor militaire dienst vanwege afwijkingen aan zijn voeten.

Lok en Borm namen in 2000 het werk van Verheul bij Phoenix over. Verheul was de atletiek zat na bijna vijftig jaar. Op volkstuinencomplex Ons Buiten ging hij zich, zoals hij het zelf zei, overgeven aan de kunst van het luieren.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Atletiek Zeeland © 2020