woensdag 30 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
 

Terugblik op het NK marathon 1964 in Vlissingen


dinsdag 2 juni 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

In de zoektocht naar bewijs voor mijn opvatting dat het hardlopen op de weg in de jaren 70 van de vorige eeuw eigenlijk nog in de kinderschoenen stond, stuitte ik ook op verslagen uit verschillende kranten, die de moeite waard zijn om nog eens voor het voetlicht te worden gebracht. Zo ook van het Nederlands kampioenschap marathon, dat op 18 juli 1964 in Vlissingen plaatsvond ter opluistering van het 35-jarig bestaan van atletiekvereniging "Marathon". Van deze eerste Zeeuwse marathon heb ik vaak de belevenissen mogen aanhoren van de enige deelnemende Zeeuw, wijlen Hans Bostelaar, en ook van degene die hem toen op de fiets heeft begeleid. Deze belevenissen hebben echter nooit de krantenverslagen uit die tijd gehaald. Kortom, een welkome reden om deze als inleiding te gebruiken bij onderstaande verslagen over deze historische marathon.

In de onderstaande verslagen, waarvan ik het merendeel vond via krantenbankzeeland.nl, wordt Hans Bostelaar een aantal keren genoemd. Maar na het uitbreken van het noodweer tussen Domburg en Oostkapelle, is hij door een te grote achterstand uit beeld geraakt. Zo weten alleen een handjevol insiders dat hij in Oostkapelle feitelijk had opgegeven. Maar nadat hij droge kleding had aangetrokken en een tijdje had zitten bijkomen, hervond hij zich en is toch weer begonnen met lopen. Vooral ook omdat het intussen flink was afgekoeld. Maar bij Vlissingen, waar nog een flinke lus moest worden gelopen naar de sintelbaan, wilde hij alsnog de kortste weg naar de finish nemen. Maar omstanders moedigden hem aan om door te gaan, omdat hij op een 13e plaats lag en mogelijk nog binnen de 3 uur zou kunnen finishen. Zodoende heeft hij de marathon toch nog uitgelopen. Al was dat met 3.01.30 niet binnen de drie uur. Maar gezien het oponthoud en de zware omstandigheden, was dat voor die tijd toch heel goed.

Volgens de overlevering zou hij na zijn finish een tijdje op adem hebben zitten komen. Vervolgens is hij op zijn motor gezet en na te zijn aangeduwd naar huis gereden. Maar bij aankomst was hij zo krachteloos dat hij zijn motor niet op de standaard kreeg en toen maar tegen de stoep heeft gelegd. Op handen en voeten zou hij de trap zijn op gekropen en in bed gedoken. Daarna zou hij bijna twee dagen hebben geslapen.

De KNMI geeft voor die dag voor Vlissingen als hoogste temperatuur, 28,2 graden en een gemiddelde van 22 graden. In 2.6 uur zou er 9,8 mm regen zijn gevallen. Ik las in een van de onderstaande verslagen dat er ook een windhoos zou zijn geweest tussen Middelburg en Vlissingen. Degene die Hans Bostelaar indertijd begeleidde op de fiets kan daar echter niets van herinneren. Het KNMI geeft voor deze dag slechts een windkracht van 3 à 4 bft uit zuidoost aan.

Dappere Joop van den Berg bleef in alles vergende marathon overeind

Joop van den Berg uit Vught is zaterdag in Vlissingen Nederlands Marathonkampioen geworden.

Noodweer vaagde voorsprong weg... Kampioen had in Vlissingen nog 2 van de 6 minuten voorsprong op Smits over ... 

uit PZC van 20 juli 1964

Joop van den Berg kon niet meer.... Sterke handen waren er voor nodig om de 34-jarige lange-afstander van Prins Hendrik uit Vught naar de kleedkamers naast de Vlissingse sintelbaan te begeleiden, nadat hij kort tevoren zijn laatste restje energie had aangesproken. In de slotfase van de Marathon om het kampioenschap van Nederland. Een alles vergende Marathon is het voor Van den Berg en de andere 44 „reuzen" van de weg geweest. Want eerst was het een bijna verzengende hitte, die op het ruim 42 kilometer lange parkoers over de Walcherse wegen hun krachten sloopte, tot slot was het een hevige onweersbui met slagregens en stormvlagen, die hun vermoeide lichamen geselden en die gezamenlijk een enorme aanval deden op alles wat deze Marathonners nog aan moed en doorzettingsvermogen bezaten.

Maar in die boosaardige aanval van de elementen had rijkspolitieman Joop van den Berg woord gehouden! "Niet zoals vorig jaar tweede, maar eerste zal ik worden en als het kan gaat ook het record van Frans Kunen er aan", had de Vughtse atleet - die 4 jaar geleden met de actieve sportbeoefening begon - vooraf gezegd. En hij werd kampioen, hoewel in de laatste kilometers zijn grootste concurrent en de kampioen van vorig jaar, Sjaak Smits van AAV '36 uit Alphen aan de Rijn, na een onweerstaanbare opmars steeds dichter naderde. Het record van Kunen, in het olympisch jaar 1960 gebracht op 2 uur en 26 min. bleef echter overeind; Van den Berg bleef er met zijn 2 uur, 38 min, en 40.4 sec. nog een fors eind boven.

Enige Zeeuw

Er was nog een atleet, die woord hield: Hans Bostelaar van Dynamo Middelburg, de enige Zeeuw onder de 45 deelnemers. "Ik loop de Marathon uit", had Hans beloofd en de Middelburger deed het op voortreffelijke wijze met een bijzonder verdienstelijke 13e plaats in de tijd van 3 uur, 1 min. en 30 seconden. "Het was erg zwaar", zei Bostelaar aan het eind van de 42 kilometer, "vooral tussen de 25e en 30e kilometer. Maar in de slotfase ging het toch weer heel wat beter". En uiteindelijk kwam Hans Bostelaar nog bijzonder fris over de finishlijn, waar in de stromende regen nog een twintigtal enthousiaste supporters voor hem en de andere deelnemers een bemoedigend eindpunt vormde.

Het begin was overigens weinig veelbelovend voor het organiserende Marathon uit Vlissingen en voor de deelnemers. In de hitte, die stad en platteland onbarmhartig schroeide, achtten de wedstrijdartsen het niet verstandig om op het aanvankelijk vastgestelde tijdstip, half drie, te starten, zodat besloten moest worden om de start twee uur uit te stellen. 

Voor de deelnemers was dit bijzonder vervelend, omdat hiermee hun voedselschema in de war gesmeten werd, voor organisator G. ter Meulen en zijn meer dan zeventig medewerkers was het uitstel zenuwslopend omdat verschillende jeugdige Marathonners, die onderweg de route moesten aangeven, die op de verversingsposten (na de eerste 15 kilometer om de 5 kilometer) "dienst" deden en die de deelnemers begeleidden, 's avonds met vakantie moesten. Maar al die hulpvaardige ouderen en jongeren hebben zich ondanks de tegenslag voortreffelijk geweerd: tot 's avonds laat waren ze in het noodweer op pad om de lopers de juiste weg te wijzen. 

Uit elkaar 

Nadat om half vijf - de later boven Walcheren losgebarsten onweersbui was langzaam komen opzetten en na enkele kilometers was de zon er al achter verdwenen, zodat het voor de lopers iets behaaglijker werd - de stoet bij het standbeeld van De Ruyter weggeschoten was, had Joop van den Berg al op het einde van de Vlissingse boulevard het deelnemerslint ver uiteen getrokken. Want onmiddellijk na de start was de man uit Vught er in een voor zijn tegenstanders verschrikkelijk tempo vandoor gegaan: de eerste 10 km gingen in iets meer dan 31 minuten onder zijn voeten door.... 

Even achter Koudekerke, na 7,5 kilometer, lag Van den Berg al 1 min. 55 sec. voor op een groep van vier man: Cor Vissers van DJA uit Zundert, Sjoerd Kraan van Bataven uit Leiden, Jan Kers van AAC Amsterdam en Piet Schoonen van Minerva Rotterdam. Direct achter dit kwartet kwam Hans Bostelaar door, gevolgd door zeven lopers: Piet de Vries van FIT uit Zeist, Coen Zuijdervelt van Olympia Halsteren, de Belg Roger Verkinderen, die (een der deelnemers van de zeslandenwedstrijd) sterk lopend geheel uit de achterhoede naar voren was gesneld, Rein Mol van Altis Amersfoort, Theo Roelofs van RKHAC uit Helmond, Cock van Blerk van Sprint Breda en Heeb Weusten van RK AVS Schaesberg. Kampioen Sjaak Smits liep toen nog ver in het midden van het langgerekte peloton. Hoewel nooit een snelle starter, was hij kennelijk toch wel even verrast door het hoge tempo van zijn grote concurrent.

Na 11 km had van den Berg zijn voorsprong al vergroot tot 2 minuten 35 sec. op een compacte groep van 9 man: Vissers, Schoonen, Kers, Weusten, Roelofs, de opgeklommen Piet Spee van Kimbria uit Maastricht, Mol, Kraan en Verkinderen. Daarachter liepen de iets teruggevallen Bostelaar en Van Blerick.

Enorme opmars

Ondertussen was Sjaak Smits, bevreesd voor een te grote achterstand, aan een enorme opmars begonnen, die hem evenwel in eerste instantie nog niet dichter bij Van den Berg bracht, Die lag even achter Domburg (na 20 km, die hij in 1 uur 10 min. en 30 sec. aflegde) bijna 4 min. voor op een groep met Roelofs, de naar voren geschoven Soeterboek van Hellas (Utrecht), Schoonen, Verkinderen en Weusten, op bijna vijf minuten volgde Sjoerd Kraan, op 5 min. 15 sec. Sjaak Smits, op 6.10 Coen Zuijdervelt, op 6.20 Van Blerck en Hendriks van Metro Rotterdam, op 7 min, precies Hans Bostelaar en vervolgens nog binnen 8 minuten Piet van Hoorn van RKAVS Schaesberg en Jo Kloos van DOS Rotterdam.

In Oostkapelle had Van den Berg zijn voorsprong al boven de 5 minuten opgevoerd en het leek er op, dat hij onbedreigd zou gaan zegevieren. Totdat het noodweer boven Walcheren losbarstte. Zo rond de 25e kilometer hebben de lopers het toch al moeilijk, maar nu kregen ze nog meer tegenslag te verwerken. Even achter Grijpskerke kwam de man met de hamer naast Van den Berg lopen. Zijn voorsprong begon te slinken. Terwijl Smits juist zijn tempo verhoogde, evenals Verkinderen. En ook Sjoerd Kraan, Van Blerck en Roelofs vochten zich door de regensluiers naar de voorste gelederen. 

Consolideren

Hans Bostelaar had in Oostkapelle even het contact met de voorsten verloren, hij moest een tiental minuten prijsgeven, maar de regen kikkerde hem weer zover op, dat hij erna zijn plaats uitstekend kon consolideren.

Het werd aan de top echter spannend. Na 35 kilometer tussen Middelburg en Souburg bedroeg de voorsprong van Van den Berg op Smits nog maar 3.50. 3 km later was Smits weer 40 seconden dichterbij gekomen en aan het begin van de Paul Krugerstraat in Vlissingen was Van den Bergs voorsprong geslonken tot 2.50 min. Als op vleugelen snelde Smits in de bijna duistere straten van Vlissingen, onophoudelijk verlicht door bliksemflitsen, achter zijn tegenstander aan. Elke 100 meter liep hij een paar seconden in. Maar zijn aanval was te laat gekomen: Van den Berg behield zijn voorsprong, als was die op de Vlissingse sintelbaan nog naar net 2 minuten ...

Onderweg waren nog tientallen eenzame Marathonners, zwoegend tegen de vermoeidheid en de elementen, op zoek naar de finish. Onder hen was de oudste deelnemer uit het veld: de 65-jarige Piet van Leenen uit Schaesberg, die in 1928 in Amsterdam deelnam aan de Marathon tijdens de olympische spelen. Rustig zijn eigen tempo regelend, liep deze bijzonder sportieve atleet naar een 32e plaats, waarmee hij als één na laatste binnenkwam. Voor dertien Marathonners was deze monsterrace uiteindelijk te zwaar gebleken.

De einduitslag van dit Marathonkampioenschap van Nederland is:

1 en kampioen J. v. d. Berg (Prins Hendrik, Vught) 2 uur, 38 min. 40.4 sec; 2. J. Smits (AAV '36, Alphen aan de Rijn) 2.40.04; 3. R. Verkinderen (Kortrijk Sport) 2.43.40.6; 4. Sjoerd Kraan (Bataven, Leiden) 2.46.09.9; 5. Cock van Blerck (Sprint, Breda) 2.46.29.9; 6. Theo Roelofs (HAC, Helmond) 2.48.26; 7. A. Soeterbroek (Hellas, Utrecht) 2.48.52.7; 8. Piet Schoonen (Minerva, Rotterdam) 2.51.29.2; 9. Jo Kloos (DOS Rotterdam) 2.54.37; 10. H. Weisten (RK AVS, Schaesberg) 2.57.23.6; 11. Jan Smit (Aquilo, Winschoten) 2.58.57; 12. F. Muurlink (AAC, Amsterdam) 3.00.00; 13. Hans Bostelaar (Dynamo, Middelburg) 3.01.30; 14. P. van Hoorn (RK AVS, Schaesberg) 3.03.30; 15. A. Pet (Celebes, Den Haag) 3.04.05; 16. H.Hendriks (Metro, Rotterdam) 3.05.03; 17. Bob Kraan, Leiden) 3.05.41; 20. en 21. P. de Vries (Fit, Zeist) en J. Jansen (OSS '20, Oss), beiden 3.16.29: 22. J. de Jong (GAC, Hilversum) 3.17.01; 23 C. Hardenbol (Parthenon, Dordrecht) 3.18.04; 24. F. Homan (Bataven, Leiden) 3.24.40; 25. P. Spee (Kimbria, Maastricht) 3.29.15; 26. D. Simonse (AV '23, Amsterdam) 3.31.41; 27. A. Fermis (Haarlem) 3.34.17; 28. M. J. v, d. Velden (Parthenon, Dordrecht) 3.39.54; 29 F. Besseling (Fit, Zeist) 3.40.39; 30. G. v. d. Bosch (Haarlem) 3.43.30; 31. J. Snoep (Minerva, Rotterdam) 3.57.32; 32. P. van Leenen (DOS, Rotterdam) 4.10.22; en 33. A. A. Baak (Celebes, Den Haag) 4.23.50.

Landstitel voor Joop van de Berg

Marathon-lopers moeten zichzelf maar bejubelen

uit De Stem van 20 juli 1964

Er ging een Nederlands kampioen door het Zeeuwse land. Maar niemand die er erg in had. Neen, voor marathon-lopers planten zich geen rijen schreeuwende mensen langs de kant. Er wordt niet met spandoeken en bordjes gezwaaid. Op de weg gekalkte namen, ter aanmoediging, zijn hier vreemd.

Prestatie

Zelfs die van Hans Bostelaar, provinciale favoriet, komt men niet tegen. Marathon-lopers zijn eenzame zwoegers. Bezig aan hun „Tour". Op het einde wacht geen duizendkoppig publiek dat zich de handen rood klapt en de naam van de triomfator scandeert tot de kelen schor en ruw zijn.

Voor een marathon-kampioen, dit jaar de Vughtse geweldenaar Joop van de Berg, applaudisseert een handjevol officials. En zijn vrouw. Toch heeft deze Joop van de Berg een prestatie geleverd, die de grootste bewondering verdient. Tweeënveertig kilometer plus honderdvijfennegentig meter is hij als een locomotief langs meewarig knikkende, bruin gebakken, badgasten gedenderd. Alleen vooruit. Niets weerhield hem. In regelmatig tempo raakten zijn voeten de weg. Een, twee, drie, vier. Een, twee, drie, vier. Een, twee, drie, vier. Soms lachte hij de grijns van een man die weet dat hij bezig is aan een reuze toer. Dan weer trokken diepe groeven op zijn getekend gelaat. Er barstte een noodweer los. In Grijpskerke viel de regen met bakken neer, trok de lucht inkt-zwart dicht en wezen fel oplichtende bliksemschichten de weg die lang en ver was.

Het water sopte in Van de Bergs schoenen, gulpte langs zijn strak gezicht over het shirt naar de blauwe broek die als vastgeplakt aan zijn lijf zat. Het deerde hem niet. Het deerde geen der lopers, al zakte het tempo. Moedig vochten ze door. Naar de eindstreep, waar ze zichzelf op de schouders zouden slaan.

Eenzaam

De Vlissingse straten waren verlaten. De klok wees zeven uur en Joop van de Berg sleepte zich door de laatste kilometers. Eenzaam. Alleen een man van de hulpbrigade, met parapluie op de brommer, vergezelde hem. De Vlissingers zaten voor hun t.v. of lazen de krant.

En toch ... Er ging een kampioen langs hun deur. Werkelijk een groot man. Niet gek, zoals vele automobilisten onderweg geschreeuwd hadden wanneer de uiteengerukte sliert hun wagen voorbij snelde. Een bonte stoet die over kilometers verdeeld was en alsmaar doorworstelde.

Soms stonden de lopers even stil. Dat dan bij de ravitailleringsplaatsen waar men een koele slok drinken kon krijgen. De rest van de ceremonie voltrok zich in looppas. Het leeg knijpen van een spons op de schroeiende nek en aannemen van suikerklontjes. Dan trokken de renpaarden weer weg. Voorop de ijzersterke Joop van de Berg die zich voorgenomen had het record dat Frans Kunen vier jaar geleden vestigde (2.26.27) naar de eeuwigheid te verwijzen. Daarom ging hij er al direct na de start op uit.

Wedstrijd

Twee uur later dan men gepland had zette de stoet zich in beweging. In verband met de afschuwelijke hitte had de arts een startverbod gegeven. Toen dan op de Vlissingse boulevard het sein tot de aanval was gegeven kon Joop van de Berg zich geen moment meer inhouden en dartelde steeds verder weg van zijn voornaamste belagers, die zich in een groep hadden samengevoegd: Hans Bostelaar uit Middelburg, Cockie van Blerck (Breda), Piet Vissers (Zundert), Jac. Smits (Alphen aan de Rijn) en Theo Roelofs (Helmond) om er maar een paar te noemen.

Kort daarachter zaten dan o.a. nog Jan Borst uit Zundert en de Halstenaar Cees Zuijdervelt. Dof klonk het getrap van de jagende mensen op de weg naar Koudekerke, waar Van de Berg steeds verder uitliep en het gezelschap achter hem steeds meer uit elkaar ging. Hans Bostelaar en Cockie van Blerick bleven echter uitstekend van voren en toen zich daar even later ook Zuijdervelt bijvoegde waren Zeeland en Brabant goed vertegenwoordigd. Jan Borst tippelde rustig met Jan Janssen in de middenmoot. De grote scheiding, Cockie van Blerck had dat al goed gezien, viel na de twintig kilometer ook al door de vernietigende slagregen. Toen ook kreeg Cees Zuijdervelt erge last van kramp en moest de strijd staken. Ook Piet Vissers verdween van het toneel. 

Nu kwamen de allergrootsten opzetten. En onder die sterke mannen bevonden zich ook Cock van Blerick en Hans Bostelaar. Beiden maakten een bijzonder goede indruk en klasseerden zich dan ook onder de eersten. Voorin spitste de strijd zich toe, Jac. Smits, de Anquetil van deze marathon, begon felle aanvallen op Van de Berg te lanceren, maar zoals later bleek gingen zijn pogingen iets te laat in. Achter hem vochten de Belg Pol Verkinderen (deed mee buiten mededinging), Helmondse Theo Roelofs en Sjaak Kraan (Leiden) een hard duel om de volgende plaatsen. Kraan viel daarbij het meest op door een geweldige rush naar de vierde plaats (derde Nederlander want Verkinderen finishte voor hem).

Niet minder indrukwekkend was de manier waarop Cock van Blerick zich naar de vierde (Nederlandse plaats) opwerkte. Jan Borst eindigde middenin. Tegen negen uur waren alle deelnemers binnen. Ze spraken bewonderend over de geslaagde aanval van Joop van de Berg (hij liep de 3e marathon van zijn leven), het formidabele lopen dat titelhouder Jac. Smits weer eens had laten zien, de prestatie van 38-jarige Pol Verkinderen en ... de Zeeuwse organisatie die bij het Vlissingse "Marathon" in beste handen lag. Toen gingen ze weer hun eigen weg.

In gewone pas en nog nakaartend over alles wat er gebeurd was. Er stonden geen jongetjes om handtekeningen te bedelen en niemand bood aan de tassen te dragen. Maar marathon-lopers zijn dan ook geen wielrenners.

Ongeveer tien deelnemers vielen uit. De oudste deelnemer aan het Nederlands kampioenschap marathon, Pleun van Leenen en vijfenzestig jaar oud, was daar niet bij. Hij kwam als laatste op één na binnen en dat is nog een schitterende prestatie. Pleun van Leenen heeft dan ook wel wat ervaring. Hij is Nederlands kampioen geweest en deed in 1928 mee aan de Olympische Spelen.

Joop van de Berg kampioen marathon

uit Algemeen Handelsblad van 20 juli 1964

Joop van de Berg een Brabantse rijkspolitieman, werd zaterdag in de stromende regen te Vlissingen nationaal kampioen marathonlopen. De gehele wedstrijd heeft Van de Berg de leiding gehad. Hij werd op 42 km en 195 meter geen ogenblik bedreigd door zijn concurrenten. De start werd 's middags vanwege de hoge temperatuur twee uur uitgesteld en toen de 45 lopers op de Vlissingse boulevard begonnen schommelde het kwik nog altijd rond de achtentwintig graden.Toch eiste de hitte niet de meeste slachtoffers. Een hevige onweersbui, die na ruim 25 km bij Oostkapelle losbarstte fungeerde als scherprechter.

Atleten streden tegen hitte, regen en hagel, Joop van den Berg Nederlands kampioen

uit Leids Dagblad van 20 juli 1964

De marathonloop is wat men noemt "mannenwerk". Zaterdag te Vlissingen, waar het Nederlands kampioenschap op het spel stond, gold dit dubbel en dwars, alleen de moreel en lichamelijk allersterksten volbrachten hier de ruim 42 km lange marathonloop.

Vanwege de hitte was de start meer naar de namiddag verschoven, maar de thermometer wees toch nog 30 graden aan, toen het startschot klonk voor de 45 deelnemers.

Halverwege de race werden de lopers onaangenaam verrast door regen en hagelbuien, zo erg zelfs, dat lopers aan belangstellenden de weg moesten vragen, want de controleposten waren gevlucht voor het noodweer.

Joop van den Berg van het begin af steeds in het voorste gelid, bleek tenslotte de sterkste te zijn, en finishte ruim 2 min. voor de marathonkampioen van vorig jaar Jac. Smits (AAV'36). Laatstgenoemde was nog dik tevreden, al enkele weken sukkelde hij met een dijbeenblessure (overgehouden van de 35 km wedstrijd te Vught) van trainen kwam dus niet veel.

Met de 3e prijs ging Jac. Kraan (Bataven), die zijn inzinking dus weer volkomen te boven is, naar huis. Opvallend was dat Hein Weusten op de 35 km te Vught 2e, niet verder reikte dan de 9e plaats.

Joop van den Berg volkomen leeg na slopende marathon

Storm, onweer en wolkbreuk teisteren 46 dappere atleten. Ex-kampioen Smits te laat in de aanval

Uit Nieuwe Schiedamsche Courant van 20 juli 1964

VLISSINGEN, 20 juli - In de verlaten straten van Vlissingen gleed de Alphense atleet Jacques Smits over de natte, gladde keien, terwijl boven hem de hemel openscheurde en flitsende slangen tevoorschijn kwamen. De tengere, soepel lopende Smits deerde dat niet. Zijn aandacht was geconcentreerd op de vraag „Hoever ligt Van den Berg nog voor?" Uit een volgwagen schreeuwde iemand: „Twee minuut dertig". De ogen van Smits schitterden onnatuurlijk. Even keek hij op. “t Kan nog", lispelde hij wazig. De regen spatte op zijn diep gebruind ontbloot bovenlichaam. De verbeten trekken verschenen weer op zijn gelaat en met dezelfde felle, soepele en regelmatige pas begon hij aan het laatste stuk.

De Vughtenaar Joop van den Berg, die de gehele koers de leiding had, keek angstig om. Hij vreesde het slotoffensief van de Alphense atleet. Uit de aanmoedigingen van zijn doornatte supporters putte hij nieuwe moed. Maar toch twijfelde hij. Even slechts, want een felle lichtflits en een roffelende donder brachten hem weer vlug bij zijn positieven. Waggelend sukkelde hij verder. Nog slechts 2 kilometer scheidden hem van de marathon-titel. Angstig keek hij nogmaals achterom, toen hij de poort van de sintelbaan naderde. Zijn grote rivaal Smits was nog steeds niet te bekennen. En toen wist de 33-jarige Van den Berg het: de titel kon hem niet meer ontglippen. Traag, heel traag legde hij, schitterend van blijdschap, zijn laatste ronde af, hij stortte zich in de armen van de heer Lemmens, hoofdbestuurder van de KNAU, die de overwinnaar van deze monsterrace van 42 km een blijvende herinnering in de hand drukte. Dank, dank allemaal, waren de enige woorden die de doodvermoeide marathonkampioen nog kon uitbrengen. Ondersteund door zijn supporters zocht hij daarna de kleedkamer op.

Jacques Smits arriveerde net op tijd om van de aankomst van Van den Berg getuige te zijn. Heel wat fitter dan de overwinnaar perste hij er tot grote verwondering van de tiental schielijk onder een paraplu weggedoken toeschouwers zelfs nog een lange sprint uit. "Jammer", zei de ex-kampioen drie minuten later in de kleedkamer, nadat hij eerst Joop van den Berg met zijn prachtige zege had gecomplimenteerd.

"Jammer, dat ik het gat zo groot liet worden, want anders.....", glimlachte de opgewekte winnaar van het vorig jaar tegen de uitgeputte van den Berg. "Wie denkt er ook, dat het weer zo omslaat, foeterde Smits nog even. Met stralend weer ga je van start en met een complete wolkbreuk kom je aan. Dit had ik niet verwacht, want anders had ik ongetwijfeld niet zo gelopen".

De strijd om het marathon-kampioenschap van Nederland was hiermee beslist. Joop van den Berg van Prins Hendrik uit Vught mocht zich titelhouder 1964 noemen. Maar vraag niet, wat voor een ongelofelijke prestatie deze atleet van pure klasse heeft geleverd. Direct na de start, die zaterdagmiddag op medisch advies in verband met de te hoge temperatuur van omstreeks 30 graden twee uur was uitgesteld, nam de Vughtenaar de leiding. In een constant tempo bereikte hij de buitenwijken van de Zeeuwse stad, waar bleek dat Van den Berg zijn concurrenten reeds een minuut voor was.

Hoe snel Van den Berg de eerste vijf kilometer aflegde blijkt wel uit de tijd van 16.10 min. Het stond vast, in dit tempo zou de Vughtenaar het nooit kunnen houden. Maar Van den Berg zette door. Bij de 10 km-post bedroeg zijn tijd 33.25 en na 15 km 51.48. Smits liep toen in de achterhoede van het langgerekte 46 man tellende peloton. Zijn tijd was over de 15 km 56.32 min. Dat hij kalmpjes van start zou gaan, was een uitgemaakte zaak. Al voor de start had hij gezegd: „Ik weet het niet. Veertien dagen geleden was ik nog niet in staat om de vijfentwintig kilometer uit te lopen. De laatste dagen ben ik voortdurend onder doktersbehandeling en ik geloof, dat ik nu mee kan. Het blijft echter een groot vraagteken."

Die vertwijfeling speelde de Alphense atleet in de eerste fase ongetwijfeld parten. Pas ongeveer halverwege was hij ervan overtuigd, dat hij makkelijk meekon. En toen ging hij lopen. Was zijn achterstand op van den Berg bij de 20 km nog ruim acht minuten, vijf kilometer verder had hij het verschil tot bijna de helft terug gebracht. Juist toen iedereen geloofde, dat Smits, die inmiddels tot de tweede positie was opgeklommen, een aanval op Van den Berg lanceerde, barstte er een wolkbreuk los. Het zonnige karakter van deze gigantische strijd veranderde op slag in een hel. Storm, onweer en wolkbreuk teisterden de lopers.

Goed, de dappere en doornatte Smits trachtte in het laatste gedeelte zijn achterstand teniet te doen, maar de ijzersterke Joop van den Berg gaf geen krimp. In de straten van Vlissingen naderde de ongelofelijk zware strijd een hoogtepunt. Moeizaam, en bevreesd legde van den Berg de laatste kilometers af. Dat zijn angst voor Smits gegrond was, werd duidelijk, toen slechts anderhalve minuut later dan van den Berg de Alphense atleet over de meet flitste.

Nederlands kampioenschap marathon op Walcheren 

Hans Bostelaar van Dynamo onder deelnemers

Uit PZC van 3 juli 1964

Vlissings Marathon heeft organisatie

De jubilerende Vlissingse sportvereniging „Marathon" is op het ogenblik druk bezig met de organisatie van het op zaterdag 18 juli te houden Nederlandse marathonkampioenschap. „Marathon" heeft dit kampioenschap toegewezen gekregen door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie wegens het 35-jarig- jubileum, dat officieel vandaag gevierd zou moeten worden.

Om half drie zullen naar schatting tussen de 40 en 50 atleten op de Vlissingse boulevard van start gaan voor de marathon, die zoals bekend 42195 meter lang is. Via Koudekerke, Biggekerke„ Meliskerke, Aagtekerke, Domburg, Oostkapelle, Serooskerke, Sint-Laurens, Middelburg en Souburg lopen de atleten naar de sintelbaan aan de Baskenburgeseweg, waar de finish is.

Dat een dergelijke kampioenschap een grote organisatie vergt, zal een ieder duidelijk zijn. Zo moet er na vijftien kilometer met tussenruimte van vijf kilometer een verversingspost staan. Daar kunnen de atleten een sinaasappel, een flesje limonade of iets dergelijks nuttigen. In totaal moeten er zeven van dergelijke verversingsposten worden ingericht. Bovendien moet iedere loper begeleid worden door een auto of bromfiets om in het geval de atleet moeilijkheden zou krijgen of zou uitvallen assistentie te verlenen.

Niet kalken

Omdat de organisatoren nergens op de weg mogen kalken, zal men op wegsplitsingen mensen moeten plaatsen die de weg aangeven. Bovendien moet er elke vijf kilometer iemand staan, die de atleten de tijd toeroept en hen meedeelt hoeveel kilometer ze nog hebben af te leggen. Verwacht wordt, dat de eerste atleet even na vijf uur op de Vlissingse sintelbaan zal verschijnen. De laatste atleet wordt tegen kwart voor zeven verwacht. Naar schatting zullen naast de atleten 60 à 70 mensen bij de marathon worden betrokken.

Op het ogenblik heeft men 13 inschrijvingen binnen waaronder die van Joop van den Berg van Prins Hendrik uit Vught, die vorig jaar bij het kampioenschap in Assen tweede werd. Het is nog niet bekend of J. A. Smits van A.A.V. '36 uit Aiphen aan de Rijn, de winnaar van vorig jaar zal deelnemen. Vorig jaar in Assen gingen er 49 atleten van start. Van die 49 bereikten er 38 de finish.

Route: Na de start op de boulevard zullen de atleten via de President Rooseveltlaan, de Vondellaan en de Koudekerkseweg naar Koudekerke lopen. Vandaar gaat de route volgens de kortste weg naar Domburg. Zodra de lopers in Domburg aankomen, moeten ze rechtsaf over de Noordweg en de Domburgseweg naar Oostkapelle. Vanaf Oostkapelle heeft men de kortste weg naar Middelburg gekozen, verder via de singels naar de Nieuwe Vlissingseweg en vervolgens naar de West Souburgseweg. Het is de eerste maal, dat in Zeeland een dergelijk kampioenschap wordt gehouden. Daarom heeft het bestuur van de sectie atletiek van Marathon contact opgenomen met de organisatoren van de jaarlijkse Internationale marathon in Enschede, die nuttige gegevens hebben verstrekt.

Vandaag Nederlands kampioenschap marathon op Walcheren

uit PZC van 18 juli 1964

Vanmiddag, zaterdag, wordt op Walcheren het Nederlandse kampioenschap marathonloop gehouden. In totaal 42 deelnemers hebben ingeschreven voor deze wedstrijd waarvan start en eindpunt in Vlissingen liggen. Onder de deelnemers bevindt zich één Zeeuw: Hans Bostelaar van Dynamo uit Middelburg, die in de B-klasse uitkomt. 

De organisatie van deze wedstrijd over 42,195 meter is toegewezen aan de Vlissingse sportvereniging Marathon, die dit jaar het 35-jarig bestaan viert. Om half drie zullen de atleten op de Vlissingse boulevard bij het standbeeld van Michiel Adriaansz. De Ruyter van start gaan. Via Koudekerke, Biggekerke, Meliskerke, Aagtekerke, Domburg, Oostkapelle, Grijpskerke, Middelburg en West-Souburg lopen ze naar de sintelbaan te Vlissingen, waar de finish is.

Dat een dergelijk kampioenschap een grote organisatie vergt, is duidelijk. Zo moet er na vijftien kilometer met tussenruimte van vijf kilometer een verversingspost staan. Daar kunnen de atleten een sinaasappel, een flesje limonade of iets dergelijks nuttigen. Bovendien moet iedere loper worden begeleid door een auto of brommer om in het geval de atleet moeilijkheden zou krijgen of zou uitvallen, assistentie te verlenen. Voorts moet op iedere kruising iemand staan om de atleten de weg te wijzen, terwijl zij om de vijf kilometer moeten worden geïnformeerd over de tijd en de nog af te leggen kilometers.

Verwacht wordt, dat de eerste atleet even na vijf uur op de Vlissingse sintelbaan zal verschijnen. De laatste atleet wordt tegen kwart voor zeven verwacht. Naar schatting zullen behalve de atleten een zeventigtal mensen bij deze marathon worden betrokken. Er hebben 42 atleten ingeschreven. Onder hen bevinden zich J. A. Smits van A.A.V '36 uit Alphen a.d. Rijn, de winnaar van de wedstrijd van vorig jaar te Assen en J. van der Berg van Prins Hendrik uit Vught, die vorig jaar beslag legde op de tweede plaats.

Route

Het parkoers is van start naar finish als volgt: Vlissingen, Boulevards de Ruyter, Bankert, Evertsen, Pres. Rooseveltlaan, Vondellaan, Koudekerkseweg, Vlissingseweg, Koudekerke, Biggekerkseweg, Koudekerkseweg, Biggekerke, Zoutelandseweg, Kaasboerweg, Meliskerke, Koekoeksweg, Aagtekerke, Roosjesweg, Domburg, Noordweg, Domburgseweg, Oostkapelle, Grijpskerkseweg, Grijpskerke, Seisweg, Middelburg, Seissingel, Langevielesingel, Nieuwe Vlissingseweg, West-Souburg, West-Souburgseweg, Vlissingen, Paul Krugerstraat, Singel, Bonedijkestraat, Pres. Rooseveltlaan, Irislaan, v. d. Helstlaan, Sintelbaan.

Voor hardlopen had ik altijd een tien

door Rudy Boogert uit PZC van 6 oktober 2012

Het lijkt alsof een marathon in Zeeland de gewoonste zaak van de wereld is. Vandaag wordt alweer voor de tiende keer de Kustmarathon gelopen. Maar de marathon en Zeeland zijn jarenlang begrippen geweest die elkaar niet kenden. Bij PZC-sportverslaggever Rudy Boogert riep dat de vraag op wanneer de eerste marathon in Zeeland werd gelopen. Het antwoord bleek 1964 te zijn. Een verslag van zijn zoektocht. 

Wie is er in 1929 op het onzalige idee gekomen om in Vlissingen een atletiekvereniging op te richten met de naam Marathon? Hadden ze niet kunnen bedenken dat er anno 2012 wel 's een verslaggever zou kunnen zijn, die in het digitale archief de zoekterm 'marathon Zeeland' intikt en vervolgens bijna 7.000 treffers krijgt? En die verslaggever is op zoek naar de eerste marathon die in Zeeland is gelopen. Niet naar de eerste marathon die is opgericht.

Na verschillende pogingen om de resultaten van de zoekvraag in te krimpen beland ik in het oorlogsjaar 1916. Op dinsdag 5 september meldt de Vlissingsche Courant dat 'eenige persoonen een marathon race houden over circa 40 KM, en wel twee keer de route Vlissingen-Middelburg-Koudekerke-Vlissingen'. Daar ben ik naar op zoek. Zeeuwse dapperen, Zeeuwse Pheidippidessen. Maar na die aankondiging wordt het stil. Zou de primeur niet meer gelopen zijn?

Tien dagen later stellen 'eenige belangstellenden' in dezelfde courant de vraag die mij ook bezighoudt, 'Is het uithoudingsvermogen van die heeren in enkele dagen zoo verzwakt dat ze het niet meer durfden?' Een dag later volgt het antwoord van ene B. 'Door samenloop van omstandigheden is er niets van gekomen. Ik hoop dat wanneer de uitgestelde race gehouden wordt (wat ik bekend zal maken), ik de heeren onder de belangstellende toeschouwers mag vinden, opdat wij dan kunnen toonen dat het ons aan uithoudingsvermogen niets ontbreekt.

Ja ja, in de 96 jaar die volgden heb ik geen aankondiging van deze meneer B. kunnen vinden in de Vlissingsche Courant of diens opvolger PZC. Of meneer B. moet 48 jaar later betrokken zijn geweest bij de organisatie van het Nederlands kampioenschap op de marathon. Want daar landt mijn zoektocht naar de eerste Zeeuwse marathon. In 1964 is Walcheren het toneel van deze titelstrijd. De organisatie is in handen van... Marathon. Toch blij dat ze in 1929 zijn opgericht.

Maandag 9 juli 2012

Zaterdag 18 juli 1964 is de dag der dagen. De Vlissingse Sport Vereniging Marathon heeft ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan de organisatie van het NK marathon toegewezen gekregen. Het wordt een rondje Walcheren. Start op de boulevard in Vlissingen en dan via Koudekerke, Biggekerke, Meliskerke, Aagtekerke, Domburg, Oostkapelle, Serooskerke, Sint-Laurens, Middelburg en Souburg naar de finish op de sintelbaan aan de Baskensburgseweg in Vlissingen.

Nu ik de datum van de eerste marathon eenmaal weet, liggen via verschillende archieven de krantenverslagen voor het oprapen. Niet alleen uit regionale bladen, maar vooral uit landelijke bladen. Het was immers een Nederlands kampioenschap. Bij lezing ontstaat langzaamaan een beeld van deze historische dag. Twee rode draden zijn daarin te ontdekken: het bizarre weer en de winnaar. Enkele frases uit de verslagen.

„Het begin was weinig veelbelovend voor het organiserende Marathon uit Vlissingen en voor de deelnemers. In de hitte, die stad en platteland onbarmhartig schroeide, achtten de wedstrijdartsen het niet verstandig om op het aanvankelijk vastgestelde tijdstip, half drie, te starten, zodat besloten moest worden om de start twee uur uit te stellen." (PZC) „In feite was dit uitstel van executie, want nadat de lopers vooralsnog de eerste 25 kilometer in een drukkende hitte hadden doorgeploeterd wijzigde het weerbeeld zich in zeer ongunstige zin. Een ware wolkbreuk ontlastte zich boven de langgerekte meute en daarbij gevoegd de windhoos die op het traject Middelburg-Vlissingen opstak, dan is het duidelijk dat deze wedstrijd vooral tegen het einde een ware martelgang werd." (Politie Sport Nieuws, orgaan van Ned. Politie Sport Bond)

„Joop van den Berg, de Brabantse rijkspolitieman, kon toen hij in de stromende regen de Vlissingse sintelbaan opkwam voor de laatste vierhonderd meter van een slopende marathon, terecht lachen. De gehele wedstrijd heeft Van de Berg aan de kop van het veld gelopen en hij is tijdens de 42 km en 195 meter geen moment bedreigd door zijn concurrenten." (Brabants Dagblad) „Hans Bostelaar, de enige Zeeuw onder de 45 deelnemers, hield woord. „Ik loop de marathon uit", had hij beloofd. Dat deed de Middelburger met een bijzonder verdienstelijke dertiende plaats in de tijd van 3 uur, 1 minuut en 30 seconden." (PZC)

Zouden beide heren nog op het aardse zijn? Zouden ze zich deze marathon herinneren? Zouden ze weten dat ze onderdeel zijn van een historische gebeurtenis? Laat ik daar maar 's wat mails en telefoontjes aan wagen. Eerst de winnaar. Over zijn naam bestaat in de verslagen overigens weinig consensus. Is het nu Joop, Jo of Johan. En heet hij nu van der, van den of van de Berg of Berge? Afijn, mailtje naar zijn toenmalige club Prins Hendrik uit Vught. Leeft hij nog?

Maandag 16 juli 2012

Hans Bostelaar is in elk geval alive and kicking blijkt al snel bij navraag in de Zeeuwse atletiekwereld. Op zijn scooter is hij een vertrouwd gezicht in Middelburg en bij atletiekwedstrijden fungeert hij nog altijd als parkoerswachter, ook bij de Kustmarathon. En met zijn geheugen is niks mis. Als een talige filmmaker verwoordt hij de beelden van zijn en Zeelands eerste marathon. Hij had nooit verder dan 25 kilometer gelopen. ,,Wist ik veel dat dat niet voldoende was om een marathon te lopen."

„Bij Oostkapelle ging het licht uit. Ik zat er door de hitte helemaal doorheen. Bij café Helmstrijd ben ik gestopt en op het terras gaan zitten. Het was over en uit. Maar toen betrok de lucht. Het werd donker, het ging regenen en waaien. En op de een of andere manier voelde ik me plots weer beter. Die weersomslag kikkerde me op en ik ben weer begonnen. Het was natuurlijk nog wel zwaar, maar met een tijd van iets meer dan drie uur, mocht ik niet ontevreden zijn."

Woensdag 25 juli 2012

Bij Prins Hendrik (PH) zijn Joop, Johan en Jo van de(n/r) Berg(e) uit Berghem (bij Oss) een onbeschreven blad. Hoe kan dat nou? Hij is Nederlands kampioen geworden! Zo iemand eer je toch bij elk jubileum, elke partij of andere festiviteit? Niet dus. Niemand bij PH weet of hij nog leeft. Wel stuurt de archivaris me een artikeltje

uit een jubileumboek. Daarin krijgt Joop van den Berg (laten we het daar voorlopig maar op houden) de eer die hem toekomt. Volgens het artikel werd Joop van den Berg 'helaas' laat ontdekt als langeafstandsloper. Op z'n 32e werd hij pas lid van een atletiekvereniging (PH). „Tot dat moment had loop van den Berg alleen maar getraind door iedere dag zo hard mogelijk een traject van drie kilometer af te leggen." Door de trainingen bij PH stootte

hij in no time door naar de Nederlandse atletiektop. „Hoogtepunt was het NK op de marathon in Vlissingen in een tijd van 2.38.30."

Dinsdag 14 augustus 2012

loop van den Berg lijkt een natuurtalent. In 1962 wordt-ie lid van een atletiekclub, loopt meteen de gevestigde orde onder het tapijt, maar na 1964 is er geen uitslag meer van hem te vinden. Zelfs geen levensteken. Het wordt hoog tijd om alle Van de Bergen in Berghem te bellen. Het blijken er 33 te zijn. Zal de baas leuk vinden, al die telefoontjes. Na twintig minuten en evenzoveel belletjes heb ik 'm nog niet gesproken, getraceerd of ook maar een aanknopingspunt gevonden. Eén kans suddert. Bij ene J. v.d. Berg wordt de hele middag en avond niet opgenomen. Ook de volgende dag niet. Als ik nu de buren 's bel. Daar gaat het licht branden. Volgens buurvrouw Ria past 'haar' Joop in de profielschets van `mijn' Joop. „Maar hij is niet vaak thuis hoor", zegt ze. Dat had ik ook al gemerkt. Maar misschien wil mevrouw Ria een briefje van mij bij buurman Joop in de bus stoppen. Dat wil ze.

Donderdag 16 augustus 2012

„U bent op zoek naar mij?" Op een donderdagmiddag belt Joop van den Berg. De Joop van den Berg. Schrijfwijze bevestigd. Het is 'm! Hij klinkt als krasse tachtiger. Hij vertelt dat hij nog drie keer in de week tennist en dat zijn overleden vrouw in Goes is geboren. En ja, ik mag langskomen. En nee, hij weet niet zoveel meer over het NK. Maar wie weet. Ik neem alle verslagen mee, misschien worden daarmee bovenkamerdeurtjes geopend waarvan Van den Berg de sleutel even kwijt is.

Dinsdag 21 augustus 2012

Alsof hij achterna wordt gezeten snelt loop van den Berg naar de keuken om drinken voor me te halen. „Hij loopt altijd zo snel", zegt Erika, een goede vriendin van Joop van den Berg, bij wie we thuis in Heesch hebben afgesproken. Aangeboren talent dus. „Tja", zegt de marathonwinnaar zelf, „in 1956 ben ik naar de politieschool gegaan. Daar kreeg je veel sport. Voor hardlopen had ik altijd een tien. En ik trainde eigenlijk nooit."

Helemaal uit het niets kwam Van den Berg niet in 1964. Jarenlang had hij de atletiekwedstrijden van de Nederland Politiebond geteisterd met zijn snelle gave. In 1962 wilde hij afscheid nemen bij de befaamde Lunettencross in Vught. Die won hij en daardoor werd hij afgevaardigd voor de helemaal vermaarde Cross Le Soir in Brussel. Om daaraan mee te doen moest hij wel lid worden van een atletiekvereniging. En dat werd Prins Hendrik.

„Eigenlijk ben ik te laat begonnen met hardlopen", mijmert de 82-jarige voormalig wachtmeester eerste klas. „Als ik in de jaren vijftig gelijk was doorgegaan..." Hij maakt de zin niet af. Hij bladert in het plakboek van 1964 en mijn knipsels. De deuren blijven dicht Of toch niet. Een kiertje? „Natte wegen, herinner ik me. Water in mijn schoenen. Bij elke stap voelde ik het klotsen. Maar hoe ik naar Vlissingen ben gegaan, met wie, hoe de finish was, of ik een prijs heb gehad, ik weet het echt niet meer"

Zijn plotse verdwijning uit de atletiekwereld hoeft geen bevreemding te wekken. Van den Berg koos ervoor om hogerop bij de rijkspolitie te komen. Daarvoor moest hij een intensieve cursus volgen en die was niet te combineren met topsport. Hij richtte zich vervolgens op tennis. In het veteranencircuit kennen ze hem maar al te goed. Hij werd eerste van Zuid-Nederland en tweede van Nederland. Nog altijd tennist hij wekelijks.

Dinsdag 28 augustus 2012

Gelukkig hebben we de beelden nog. Een zin tijdens het bezoek aan Van den Berg beklijfde. Op een van de schaarse foto's die ik van de marathon heb gevonden, ontwaarde hij Ben de Graaff in een auto. Deze sportverslaggever zou tijdens de marathon beelden voor de televisie hebben gedraaid. Van den Berg had ze zelf niet gezien. Maar warempel. Bij het Instituut voor Beeld en Geluid ligt een filmpje van 3 minuten en 35 seconden over de eerste Zeeuwse marathon te verstoffen.

Voor veertig euro krijg ik de beelden op dvd. Vrije middag, alleen thuis, Rudy gaat er 's rustig voor zitten. En geniet. Horden mensen zoeken in zwart-wit verkoeling op het strand, met Michiel de Ruyter op de achtergrond staan op de boulevard 45 hardlopers klaar voor de start, petjes of - zoals Van den Berg - een zakdoek op het hoofd ter bescherming tegen de zon. Is dat Hans Bostelaar bij de start, in zijn EMM-hemdje?

Blijkbaar komen deze beelden van het Instituut Beeld, want Geluid is er niet. Lopers draven door het Zeeuwse landschap. Van den Berg herken ik uit duizenden. Nummer 12, zijn gelaatstrekken zijn hetzelfde. En hij loopt continu alleen. Kan niet missen. Bij Oostkapelle worden de wegen vochtig, dragen mensen plots regenkleding en wordt het beeld steeds donkerder. Bij Oostkapelle geeft ook het Instituut Beeld er de brui aan. Blijkbaar kon zelfs de apparatuur van de NTS, voorloper van de NOS het noodweer niet aan. Jammer, geen finishbeelden.

Vrijdag 29 september 2012

Maar mocht er nog twijfel bestaan over de winst van Joop van den Berg, dan neemt hij die zelf weg, Een envelop valt door de brievenbus bij huize Boogert. `Amice, hierbij de kampioensmedaille 1964. Met vriendelijke groeten, Joop v/d Berg.' Op zolder heeft Van den Berg het gouden kleinood opgeduikeld. Het enige juiste antwoord op dit `triomfantelijke' gebaar is een dvd'tje naar Berghem sturen.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
5000 m Floris Willeboordse (PR 14.28.68)14.37.10  Mse
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
Atletiek Zeeland © 2020