woensdag 30 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
 

Is snelheid een relatief begrip? Maar dan op herhaling


donderdag 28 mei 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

“Is snelheid een relatief begrip?” kreeg twee reacties. Eén daarvan via de Facebookpagina van Atletiek Zeeland. En vermoedelijk wordt deze minder gevolgd. Daarom geef ik op beide reacties alleen hier antwoord. Ook doe ik dat in algemene bewoordingen, vanwege het bredere belang. Beknopt en toch steekhoudend reageren is blijkbaar niet mijn sterkste punt. Want ook nu heb ik uiteindelijk weer veel woorden nodig. Maar mocht het niet ter lering zijn, dan hopelijk toch tot vermaak. Al zal het voor sommigen mogelijk een hoop gezwam zijn.

Onderstaande reactie deed Niek den Exter via de facebookpagina.

Eddie, 10x400 in 60 seconden is natúúrlijk verre van de Verheul methode. De methode heeft zeker zijn voordelen en werkt bij sommige atleten. De uitvoering is echt verre van simpel. Ik doel op de tijden en afstanden en de technische uitvoering.

Waarschijnlijk heeft Niek den Exter mijn verwijzing naar Hein Cujé toch niet goed begrepen. Want ik heb absoluut niet willen doen vermoeden, dat de Middelburger de Verheul methode toepaste. Feitelijk kon dat ook niet. Want in die tijd bestond deze methode nog helemaal niet. Verheul heeft immers pas in 1959 AV Phoenix opgericht. En het lijkt me logisch dat zijn methode daarna stukje voor stukje is ontstaan. Temeer, omdat de eerste successen met Klaas Lok, en iets later met Joost Borm, stammen van grofweg midden jaren 70 tot begin jaren 80. Echte opvolgers, althans die een aantal jaren de landelijke top haalden, zijn er volgens mij niet meer gekomen. Maar dat is mogelijk ook het gevolg van de eerder aangegeven omslag van baan naar weg en meer specifiek de marathon. Opmerkelijk blijft dat Klaas Lok al op zijn dertigste noodgedwongen moest stoppen vanwege een hardnekkige achillespeesblessure. En daardoor, na zijn debuut in 1985 in de marathon van Berlijn in 2:18.39, zijn marathonambitie voortijdig heeft moeten beëindigen.

Mijn aanname was dat Verheul uit dezelfde bron heeft geput als locomotief Zatopek deed. Maar inmiddels meen ik dat bijna zeker te weten. Zie onderstaande afbeeldingen met de geweldige verhalen van Ivan Sonck over zijn Hongaarse helden. De bijnaam, de locomotief, dankte Zatopek overigens aan zijn zichtbaar gekwelde hardloopstijl. Maar de Tsjech gebruikte de interval overduidelijk op een heel andere wijze dan Verheul. Want Zatopek staat juist bekend om de enorme omvang en de snelheid van de intervals met juist korte herstel dribbels. Ik las onderstaand, veelzeggend citaat in een interessant artikel over Zatopek op Runnersworld.

Zátopek heeft niet, zoals soms wordt beweerd, intervaltraining uitgevonden. Maar hij gebruikte het om een hoger niveau te bereiken. Overtuigd dat hij hard moest trainen om sneller te kunnen lopen ('ik weet al hoe ik langzaam moet lopen'), ontwikkelde hij een rigoureus systeem van snelle intervals met kort en meedogenloos beperkt herstel. Hij wachtte niet tot zijn hartslag en ademhaling weer normaal werden. Herstel moest snel en in de beweging komen. Nadat hij zijn methode had verfijnd, paste hij deze toe in steeds meer verbijsterende volumes. Halverwege de jaren vijftig deed hij tot wel 100 snelle rondes van 400 meter per dag, met 150 meter dribbelen ertussen. Toen Zátopek voor het eerst zijn regime van intervaltraining met hoog volume ontwikkelde, waren zijn concurrenten ontsteld. 'Iedereen zei:' Emil, je bent een dwaas! '. Maar toen ik voor het eerst het EK won, zeiden ze: 'Emil, je bent een genie! '' Het waren dus niet zijn genen die hem uitzonderlijk maakten. Het was zijn toewijding aan training: zijn bereidheid om te pushen en te blijven pushen.

Hein Cujé was de eerste in Zeeland, die het dagelijks interval trainen, zoals Zatopek dat dus deed, heeft overgenomen. Want in die tijd werd er in Zeeland hooguit een aantal keren per week getraind. Althans dat heb ik hem horen zeggen in een interview bij Omroep Zeeland. Maar de betreffende video is niet meer beschikbaar (tijdelijk?). Al vond ik later deze uitspraak ook terug in een van de artikelen, die via onderstaande links zijn te lezen.

In de huidige tijd klinkt 10 x 400m rond de 60 sec.(= 24km/u) oerend hard. En dat ook nog eens op een sintelbaan. Al had Hein Cujé een eigen paadje gecreëerd door steeds aan de binnenzijde van de afscheiding van de baan te lopen. Het zal dus een paar meter korter zijn geweest dan 400 meter. Maar zoals ik eerder reeds aangaf dat snelheid relatief is, zal Hein Cujé ongetwijfeld nooit zo langzaam hebben gelopen, zoals dat tegenwoordig het geval is in duurlopen.

Hein Cujé had in 1958 ongetwijfeld zijn beste jaar, door zowel het Nederlands record op de 5000m als de 10.000m te verbeteren. Beide keren deed hij dat trouwens in Middelburg op de spiksplinternieuwe sintelbaan, die in 1957, na langdurig uitstel, in gebruik was genomen. Na de verbetering van het NR op de 5000m in Middelburg, hij dook daar 0,2 seconden onder de bijna twaalf jaar oude toptijd van Wim Slijkhuis, wist hij zes weken later tijdens het EK in Stockholm, dit Nederlands record nog één seconde te verbeteren tot 14.12.8. Met een 8e plek in de 1e serie van de halve finale bleef hij met deze tijd, trouwens nipt buiten de finale.

In tegenstelling tot Niek den Exter, vind ik de Verheul methode dus wel simpel. Vooral omdat deze eenvoudig van opzet is door bijna steeds dezelfde herhalingen en derhalve een dwingend schema mist. Maar ongetwijfeld zullen velen het saai vinden of menen dat het onmogelijk doelmatig kan zijn. Verheul sprak zelf over de tempo's op het gemak doen. En aangezien een mens geen robot is, dienen tempo's nooit te letterlijk te worden genomen. Op gevoel leren lopen, heeft de voorkeur boven steeds dwangmatig tijden te controleren en daardoor mogelijk te forceren. De Verheul methode richt zich naar mijn idee ook meer op een algemene basis tot zeg maar 10 km, dan dat deze mikt op specifieke afstanden. In die tijd waren hardlopers, door het beperkte aanbod van wedstrijden, hoe dan ook veel meer allrounders dan specialisten.

Waarom volgens Niek den Exter, de Verheul methode alleen bij sommige hardlopers zou werken, maakt nieuwsgierig. Hoezo dan? Heeft hij zelf die ervaring? Of is het van horen zeggen? Want de Verheul methode kent uiteraard ook de nodige interpretaties, zoals dat ook bij Lydiard het geval is. Bovendien vraag ik me af wat hij bedoelt met technische uitvoering? Zijn dat mogelijk de gymnastische oefeningen? Iets waarvan ik ook minder gecharmeerd ben. Piet Vonck, die ook niet veel had met oefeningen, heeft ooit gezegd: “Je laat een renpaard toch ook geen rekoefeningen doen?” Hoewel Verheul beweerd zou hebben, dat een konijn ook baat zou hebben bij zijn gymnastiekoefeningen. Al vraag ik me af hoe je zoiets bewijst?

Onderstaande reactie is van Floris Willeboordse:

Interessant om de verschillende trainingsmethodes zo tegen elkaar af te zetten. Ik denk dat je vooral individueel moet kijken op welke methode een atleet het beste reageert. Daarbij spelen nog een hoop andere factoren een rol, zoals beschikbare tijd, werk, stress, voldoende slaap etc. Als ik naar mijn schema kijk, zijn consistentie van het trainingsvolume, voldoende kwaliteit en blessure preventieve krachttraining de sleutel tot een goede progressiecurve. Na een vervelende blessure van okt-18 - mei-19 heb ik een voor mij passend ritme pas gevonden.

De 3000m die je aanstipt was geen maximale inspanning, maar een training met vooropgezet schema. Zo ben ik in de eerste kilometer vertrokken op een comfortabel tempo van 1:10 per rondje, de tweede kilometer iets versneld naar 1:08 en de derde kilometer verder versneld zonder te forceren. De 3000 was onderdeel van een training, waarbij ik 10 minuten later nog een 1000 heb gelopen. Ik heb werkelijk geen idee wat op dit moment mogelijk is in wedstrijdverband, maar ik ga ervan uit dat dit sneller is dan 8:32.

Ik maak me geen illusies dat een Zeeuws record zomaar uit de boeken gelopen kan worden. Het opnieuw belichten van deze records kan wel een stimulans/richtpunt zijn voor de Zeeuwse toppers. Het motiveert om te zien dat andere Zeeuwse lopers ook serieus met de sport omgaan en aansluiting proberen te vinden bij de Nederlandse (sub)top. Ik kijk in ieder geval uit naar een moment waarop de huidige vorm getest kan worden in wedstrijd verband! Tot die tijd is RYOR een leuk initiatief om competitieve lopers een mogelijkheid te geven om zichzelf te testen.

Dat er meerdere wegen naar Rome leiden, schreef ik al. Maar de kortste, zou toch altijd de voorkeur moeten genieten. Al is vooraf niet altijd duidelijk welke dat is. Toch geldt voor iedere trainingsmethode, dat vroeg of laat het meetlatje zal moeten worden gehanteerd. Het vertrekpunt voor ambitieuze hardlopers, dient altijd te zijn: wat is het (haalbare?) doel, en op welke termijn? Maar het allerbelangrijkst blijft uiteraard het voorkomen van blessures of overtraining! Want die valkuil wacht velen.

Vanzelfsprekend hoeft de lat niet voor iedereen zo hoog mogelijk te worden gelegd. Een uitstekende basis leggen voor een lang seizoen met veel wedstrijden, kan ook een keuze zijn. Want vrijheid, blijheid! Maar eerzuchtige hardlopers behoren te pieken in (een) vooraf bepaalde wedstrijd(en). Nadien is het absoluut zinvol om het resultaat te evalueren. En mogelijk behoeft er nauwelijks iets te worden aangepast. Want zigzaggen van het een naar het ander, is meestal geen goede optie.

Als Floris Willeboordse op basis van doel en/of niveau een individueel programma bedoelt, ben ik mee. Maar een trainingsmethode hoeft naar mijn idee geenszins individueel te zijn. In theorie werkt ieder lichaam immers hetzelfde. Al zijn er natuurlijk fysieke en karakter verschillen. Maar dat is een kwestie van genen en daarmee een vaststaand gegeven. Dus ben ik, evenals bij Niek den Exter, benieuwd waarom bepaalde trainingsmethodes voor Floris Willeboordse minder zouden renderen.

Ik weet wel zeker dat Floris Willeboordse nog harder kan dan de 8.32, die hij onlangs solo liep over 3000m op de oude baan in Middelburg. Want daar bezit hij absoluut de kwaliteit voor. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat hij het Zeeuwse record van 8.02,8 kan benaderen. Maar is het zijn doel? Ik heb de indruk van niet.

Binnen de huidige corona regels kunnen een aantal Zeeuwse toppers, naar voorbeeld van de oudste en jongste Ingebrigtsen iets soortgelijks afspreken. Samen met drie landgenoten liepen zij een 5k op een bedrijventerrein in Stavanger. Zo zou ik in deze corona tijden graag een duel tussen o.a. Tim van den Broeke en Floris Willeboordse zien. En dat is dan meteen ook een slag tussen een verschillende trainingsaanpak. Dat lijkt mij een stuk interessanter dan de succesvolle, maar weinig zeggende, RYOR, die JARO wekelijks heeft opgezet. Want door de onbetrouwbaarheid van GPS, blijft dat toch appels met peren vergelijken.

Hein Cujé zette sintelbaan meteen op de hardloopkaart
Hein Cujé miste tweemaal de Olympische Spelen
Hein Cujé (1933 -2011) Een groot talent, met heel veel pech....
Hein Cujé was topper en trainingsbeest
Heb er nog weleens een schemerlamp aan overgehouden

Hein Cuje verbeterde 5000 meter-record op Middelburgse sintelbaan

E.M.M. atleet 0.2 sec. sneller dan Slijkhuis

uit PZC van 30 juni 1958

Eerst na 4600 meter van de prachtige 5 km-wedstrijd, die zaterdagavond op de sintelbaan van het nieuwe Middelburgse sportpark door het puikje van de Nederlandse midden-afstandlopers gelopen werd, was het duidelijk, dat er iets ging gebeuren. Hein Cuje, de Middelburgse atleet van E.M.M., liep hier met ruime voorsprong aan kop en was bezig het bijna 12 jaar oude Nederlandse record van Wim Slijkhuis op de 5000 meter, gevestigd in 1946 met 14.14.0, naar het verleden te verwijzen. De spanning bij de groep officials aan de finish steeg ten top, toen de laatste 200 meters ingingen. Cuje, bijna 100 meter voor op zijn tegenstanders, verhoogde zijn tempo nog meer, hij leek bijna te zweven en onder luide aanmoedigingen van de honderden supporters snelde bij door de finish. In de nieuwe Nederlandse recordtijd van 14.13.8. Dus 0.2 seconden onder het record van Slijkhuis.

Het was de bekroning van een prachtige race, die hij begonnen was met de beste Nederlandse midden-afstandlopers. Geladen stonden ze aan de start, Joep Delnoye van Kimbria, Frans Kunen van Sprint, die tot nu toe na Slijkhuis de beste Nederlandse tijd gelopen had, Wim Roovers van Thor, Anton Jonkers van Sprint, Velthuizen uit Best, De Ruiter van AV'34, S. Koster van Trekvogels en tenslotte Hein Cujé, die nu zijn tegenstanders op „eigen bodem" zou laten zien, wat hij waard was. En toen de starter de lopers op „gang" gebracht had, was tevens de eerste officiële wedstrijd op de Middelburgse sintelbaan begonnen.

Het zag er in de eerste ronde helemaal niet naar uit, dat er een record verbeterd zou worden. De eerste twee ronden bleven de lopers dicht bij elkaar "zitten", maar na ongeveer een kilometer kwam er een gaatje: Delnoye, Cujé en Roovers gingen er vandoor, op korte afstand gevolgd door Kunen, Jonkers en De Ruiter, en daarna volgden Velthuizen en Koster. De 1800 meter ging in 4.58.

Na vijf (van de 12.5) ronden moest Roovers, die wat „zwaar" liep, enige ruimte toestaan en om beurten gingen Cujé en Delnoye er toen vandoor. De Middelburger probeerde er vandoor te gaan, maar de lange Limburger had onmiddellijk (nog) een antwoord klaar op de vinnige tussensprint van Cujé. Kunen trok vervolgens ook wat van zijn groepje weg en lag na 3200 meter op een baanlengte achter de twee koplopers. Roovers lag toen 25 meter achter.

Na 3800 meter — in 10.52 — verhoogde Cujé het tempo. Delnoye moest loslaten. Snel kwam er een „gat" van 20 meter; het werd 30 meter, bijna een kwart baan. Hard trok de Middelburger er nu aan, hij voelde dat het kon en in prachtige stijl snelde hij door de finish. Ondertussen was Roovers duchtig komen opzetten en was zelfs Delnoye gepasseerd, die hij met 6 seconden sloeg.

De uitslag luidt : 1. Hein Cuje (EMM ) (nieuw Nederlands record) 14.13.8; 2. Wim Roovers (Thor, Roosendaal) 14.29.4; 3. Joep Delnoye (Kimbria Maastricht) 14.35.4; 4. Frans Kunen (Sprint, Breda) 14.45.3; 5. De Ruyter (AV '34, Apeldoorn) 14.51.0; 6. Anton Jonkers (Sprint) 15.02.8; 7 Koster (Trekvogels. Den Haag) 15.06.7; 8. Veldhuizen (Gen. Michaelis, Best) 15.14.7.

Hein Cuje brak 10 km record van Frans Kunen

Op Middelburgse sintelbaan

uit PZC van 1 september 1958

Kon Hein Cujé tijdens de Europese atletiekkampioenschappen in Stockholm zijn vorm van de Nederlandse titelstrijd op de 10.000 meter niet demonstreren, zaterdagmiddag slaagde hij hierin op de sintelbaan van zijn eigen woonplaats wel degelijk. En hoe. Want na Nederlands kampioen op de 10 km te zijn geworden - in 29.49.02 - behaalde hij op de snelle Middelburgse sintelbaan de uitgestelde Zeeuwse titel op die afstand in de nieuwe Nederlandse recordtijd van 29 min. en 42.9 sec. Daarmee was hij 4.3 sec. sneller dan de Bredase atleet Frans Kunen, die twee jaar geleden in Brussel een recordtijd liep van 29.47.2. Cujé was met zijn nieuwe Nederlandse record ruim 25 seconden sneller dan zijn tijd in Stockholm, waar hij met deze 29.42.9 de negende plaats bezet zou hebben.

Acht lopers gingen voor deze Zeeuwse titelstrijd van start en hoewel Hein Cuje in dit veld oppermachtig was, is het niettemin een boeiende strijd geworden. De E.M.M.-atleet - de andere deelnemers waren alle Dynamo-atleten trok zich naar de nieuwe-recordtijd via zijn tegenstanders, die hij stuk voor stuk twee of meer ronden dubbelde. Alleen gedurende de eerste 600 meter kon Han Mondeel hem nog volgen, maar daarna liep hij geleidelijk uit en was het alleen nog maar de vraag waar, wanneer en hoe vaak hij zijn tegenstanders zou dubbelen. Soepel lopend en in uitstekende stijl trok hij ronde na ronde onder zijn spikes vandaan. De 5000 meter gingen in 14.58.9,zodat hieruit wel blijkt, dat Cujé zijn hoge tempo handhaafde, in de tweede 5 km zelfs aanmerkelijk sneller ging. Met nog een ronde (van 400 meter) te lopen stond hij op 28.46 en dankzij het feit, dat hij zich nog aan enkele voor hem lopende stayers kon optrekken, perste hij er nog een slotronde met eindsprint van 57 seconden uit. De klokjes van de drie tijdwaarnemers stonden respectievelijk 29.43.9, 29.42.1 en 29.42.7.

Hans Bostelaar kwam als tweede binnen, maar jammer genoeg lieten de rondentellers hem een ronde te weinig lopen. Daardoor werd Piet Zwartepoorte als tweede geplaatst in 32.49.6. Derde werd Han Mondeel in 34.46.

Hein Cujé blijft bij E.M.M.

Uit PZC van 25 januari 1958

Hein Cujé, de bekende Middelburgse lange afstandsloper, zal niet overgaan naar de atletiek vriendenkring Dynamo, welke zich zoals bekend vorige week van het Middelburgse E.M.M. afsplitste. Hij heeft zijn besluit, lid te blijven van E.M.M. aan het bestuur van E.M.M. medegedeeld.

Ook de bespreking tussen de besturen van Dynamo, AV'56 uit Goes en Delta Sport uit Zierikzee, om te komen tot een fusie van deze drie verenigingen, zal, naar wij van het E.M.M. bestuur vernamen, niet doorgaan. Er bestaat bij AV'56 en Delta Sport geen belangstelling voor een fusie met Dynamo, zoals die aanvankelijk wel bestond voor een samengaan met E.M.M.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
5000 m Floris Willeboordse (PR 14.28.68)14.37.10  Mse
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
Atletiek Zeeland © 2020