dinsdag 20 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Marijke de Visser verrassend naar zilver in PR op NK 5000m vrouwen


dinsdag 1 september 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Ruim achter de tot op het laatst stijlvol lopende Diane van Es, die met 15.43.80 het goud opeiste, zoals vooraf op basis van beste seizoentijden ook al was verwacht, pakte Marijke de Visser verrassend het zilver in een PR van 16.01.26. Daarmee stelde zij ook haar Zeeuws record scherper. Hoewel dat alleen voor de bestenlijsten van Atletiek Zeeland geldt. Want Marijke de Visser wordt door de VZA, het belangenclubje van de Zeeuwse atletiekverenigingen, met uitzondering van Gonzalez Running, maar inclusief AV Flakkee, niet als Zeeuwse gezien. En wel, omdat de geboren Aagtekerkse, geen lid is van een Zeeuwse atletiekclub, die aangesloten is bij de Atletiekunie, of omdat ze niet langer in Zeeland woont. Volgens mij een kromme opvatting en absoluut niet meer van deze tijd, maar blijkbaar ben ik een van de weinigen in het Zeeuwse hardloopwereldje, die meent dat wie in het Zeeuwse is opgegroeid, altijd Zeeuw blijft.

Marijke de Visser finishte zelfs onbedreigd voor de op papier sterker geachte Bo Ummels. De Limburgse, die evenals Frank Futselaar mag deelnemen aan de marathon voor elitelopers in Londen, moest zodoende tevreden zijn met het brons in 16.06.11. Vanaf de start nam Bo Ummels het voortouw om de strijd hard te maken en het niet op een ongewisse eindsprint te laten aankomen. Alleen de ranke Diana van Es en een met lef lopende Marijke de Visser bleken in staat haar te volgen.

De rest van het slechts acht vrouwen tellende deelnemersveld was daardoor al heel snel veroordeeld tot een figurantenrol. Tot 3000m bepaalde de Limburgse het tempo. Na een eerste kilometer in 3.09, viel het tempo enigszins terug naar 3.13 voor de 2e en 3e kilometer. Toen vond Diane van Es het tijd om het tempo op te voeren. Bo Ummels en Marijke de Visser probeerden te volgen, maar moesten een gaatje laten. Marijke de Visser leek door deze versnelling zelfs ook even Bo Ummels te moeten laten gaan, maar wist bijna onmiddellijk toch weer knap aan te sluiten bij de Limburgse.

Na 4000m in 12.41, ofwel 3.06 voor de 4e km, had Diana van Es al een comfortabele voorsprong van 9 seconden op haar concurrentes. Zij verdubbelde in de laatste km met 3.02 haar voorsprong uiteindelijk nog. Marijke de Visser dacht met nog 2 ronden te gaan aangespoord te worden ook eens wat kopwerk te doen, maar tot haar verrassing moest Bo Ummels afhaken. Bij de huldiging bedankte Marijke de Visser overigens Bo Ummels voor het geleverde kopwerk en sprak de hoop uit op korte termijn ook de 16 minuten kaap te kunnen ronden.

Met haar tijd neemt Marijke de Visser momenteel de 4e plek op de Nederlandse seizoensranglijst in. Achter Diane van Es met 15.26.42, Irene van der Reijken met 15.53.90 en Jasmijn Lau met 15.54.14. Naast de twee laatst vermelde namen ontbraken ook Nederlandse toppers als Maureen Koster en Susan Krumins op het wel zeer zwak bezette NK 5000m voor vrouwen. Irene van der Reijken koos immers voor de 3000m steeple, waar zij met overmacht, evenals vorig jaar, het goud veroverde. Een beter idee zou zijn om het NK 3000m steeple, zoals bij de 10.000m al het geval is, los te koppelen van het reguliere NK. Want nu moest Irene van der Reijken, voor de grootste kans op een medaille, noodgedwongen een keus maken, omdat de 5000m in tegenstelling tot vorig jaar voor de 3000m steeple was geprogrammeerd. En de 5000m bij de vrouwen had best meer deelnemers en kwaliteit kunnen gebruiken.

Bij het NK 5000m mannen legde Frank Futselaar vanaf het begin de anderen een hoog tempo op. Daardoor scheurde het deelnemersveld van 20 man al snel in drie stukken. Floris Willeboordse bevond zich in de tweede groep en kwam vervolgens al snel niet meer in beeld, omdat de livestream zich puur op de kopgroep richtte. In de eindfase van de wedstrijd werd de Zeeuw alsnog gepasseerd door o.a. Bart van Nunen en Geert-Jan Wassink, die voor een rustiger start hadden gekozen. Een vooraf gehoopte Top 10 plek bleek niet haalbaar voor de Zeeuw. Op een 13e stek in 14.28.68 snoepte hij wel bijna zeven seconden van zijn PR af. Bovendien rukte hij op naar de 10e plek in de Zeeuwse bestenlijst allertijden op deze afstand. Gemeten vanaf 2000 is hij evenwel de beste. Op basis van de IAAF puntentelling en gecorrigeerd voor vrouwen, wordt de prestatie van Marijke de Visser met 940 punten beter beoordeeld dan die van Floris Willeboordse met 907 punten. Voor hetzelfde aantal punten had Floris Willeboordse een tiental seconden sneller moeten lopen. Ofwel 14.18.27.

Reacties
Afgelopen winter zag ik op de Belgische zender AVS ( regionale televisie Oost – Vlaanderen ) een verslag van het provinciaal kampioenschap veldlopen. Eén van de koplopers had volgens de verslaggever Zeeuws Vlaamse roots. Verdere details en of het klopt weet ik niet, maar zo iemand zou dus volgens Eddie in aanmerking komen voor de Zeeuwse ranglijsten! Maar hoeveel lopen er zo in de wereld nog rond? Niet te controleren dus. Van een handvol hardlopers weten we dit wel, maar is dat dan niet puur willekeur? Als de Oost Vlaamse hardloper woonachtig is in Zeeuws Vlaanderen is hij ook voor de VZA een Zeeuw en misschien is controle dan al iets gemakkelijker.
Eddie noemt de regels van de VZA ( alleen leden van een club uit regio 11 of woonachtig in dat gebied komen in aanmerking voor de Zeeuwse ranglijsten en records) een kromme opvatting en niet meer van deze tijd. Dat mag, maar kun je daarom de regels op eigen houtje veranderen en onder het motto “Eddies wil is wet” als waarheid bestempelen. Misschien zijn de “Zeeuwse records” wel niet meer van deze tijd. Gaat het wel over “provinciale records” of heeft het een andere achtergrond.
Tegenwoordig bestaat de atletiekunie uit regio’s. Zeeland en Goeree Overflakkee vormen samen regio 11. Je moet dus eigenlijk spreken over regio records. Voor deze indeling bestond de atletiekunie uit districten, die weer onderverdeeld waren in afdelingen. Wij behoorden bij het district West 2, grofweg Zeeland en Zuid Holland. Elk district kende zijn records. De afdelingen binnen dit district waren echter niet de 2 provincies, want Zuid Holland was opgesplitst in o.a. de afdelingen Dordrecht, Gouda, Rotterdam, Den Haag en die kenden per afdeling records. Alleen te vestigen door leden van betreffende clubs. Over records van de provincies heb ik nooit gehoord.
Dat het gebied van de provincie Zeeland ook de afdeling Zeeland was, had te maken met de grootte. Hier proberen we dus geforceerd Zeeuwse records in stand te houden, waarbij we op verschillende manieren uitleg geven over wie daarvoor in aanmerking komen. Zijn de regels van de VZA sluitend? Zeker niet. Kunnen we een passant uit een ver land, die in een half jaar alle record verbetert, een Zeeuw noemen? Maar op eigen houtje de regels veranderen kan m.i. ook niet. Als dat niet kan, moet de VZA zelf maar een lijst van Zeeuwse records publiceren of alles afschaffen.
Jan Roose - Goes - 01/09/2020 13:17:14


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
Atletiek Zeeland © 2020